Foto: TOOMAS HUIK
Keha
2. juuli 2015, 14:50

Miks on suitsetamisest loobumine nii raske? (10)

Mõnikord ei suudeta suitsetamisest loobuda ka siis, kui appi on võetud nikotiinasendusravi. Teadlaste hinnangul on kurja juureks aju.

Nimelt leidsid Põhja-Carolinas asuva Duke'i ülikooli meditsiinikooli teadlased, et suitsetajail, kel õnnestus pahest loobuda, oli isude ja motoorikaga seotud ajupiirkondade vahel parem ühendus kui neil, kes suitsetamisest loobumises ebaõnnestusid, vahendabMedical News Today. Sellele tulemusele jõuti 85 suitsetaja ajuaktiivsust analüüsides. Magnetresonantsuuring teostati kuu enne suitsetamisest loobumise katsetamist ning seejärel vaadeldi katsealuseid kümne nädala jooksul. 44 inimesel õnnestus suitsetamisest loobuda, 41 mitte. Artikkel avaldati ka ajakirjas Neuropsychopharmacology.

Ameerika vähiühingu andmeil õnnestub suitsetamisest loobumine vaid 4-7% neist, kel pahest vabaneda püüavad. Omakorda neil, kes kasutavad suitsetamise mahajätmisel nikotiiniasendusravi, käitumuslikku teraapiat või mõnd ravimit, õnnestub vähemalt kuue kuu jooksul suitsetamisest hoiduda umbes 25%.