LPG-massaažFoto: ALDO LUUD
Keha
5. august 2015, 10:25

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Aparaadiilu – võlu või valu?

Milline naine siis tselluliidist lahti saada ei tahaks? Ilusalongid lubavad saledust nii vetikamähise kui ka laseriga. Tõhususe eest pälvivad suuremat kiitust masinad, kuid millal ja keda need aitavad?

Järjest rohkem kasutatakse salongides hoolduste tegemiseks meditsiiniseadmeid, mida vahel isegi imemasinateks tituleeritakse. Ühed võtavad ette kogu keha (nt LPG, ultraheliga kombineeritud vaakummassaaž), teised annavad tuld rasvapatjadele (kavitatsioon, RF-teraapia, laserlipo-saktsioon, LPG-lipomassaaž). Kui tõhusad või kui ohutud need on? Sõna saavad Roosmarii ilu- ja tervisekeskuse LPG-endermoloog Helina Vende, dr Rita Hage salongist Silkyway, terviseameti õigusnõunik Anastasia Levin ning terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Andrei Knuut.

Jah

Helina Vende:  Kui organismi on kogunenud palju jääkaineid, väljendub see osaliselt nahaaluses koes tselluliidina. Aparaadihooldused aitavad panna keha tõhusalt tööle, et ta hakkaks puhastuma ja jääkaineid väljutama. Et hooldused oleksid tulemuslikud, viiakse neid läbi kuurina ning see tuleks alati korralikult lõpuni teha, sest sageli võib poole kuuri jooksul pehmenenud tselluliit paista inetum kui alguses. Kas valida hooldus tervele kehale või piirkonnale, sõltub probleemi olemusest. Tselluliidi korral on soovitatav valida kogu keha mõjutav hooldus, mis aktiveerib lümfiringet.

Rita Hage:   Salendavad lokaalsed hooldused on mõeldud rasvapadjakestele ehk depoorasvale ning sobivad neile, kes ei soovi teha kirurgilist rasvaimu. Näiteks kavitatsiooni tulemusena viivad rasva organismist välja maks ja lümfisüsteem. Positiivset muutust märkab kohe, juba esimese korra järel, selleks pole vaja taastumisaega ning puuduvad ka kõrvalnähud, mis võivad ilmneda pärast üldoperatsiooni. Protseduur aitab parandada kehakontuure, kuid kaalu langetamiseks ainult sellest siiski ei piisa.

Helina Vende:    Sageli suunab protseduuridel käimine naisi tegema paremaid ja tervislikumaid toiduvalikuid ning muutma oma elustiili: eelistama tervislikku ja lahjemat toitu, samuti tunneb osa, et nad ei vaja toitu nii palju. Naised õpivad paremini oma keha vajadusi kuulama.

Tselluliidist vabanemine võib leevendada mitmeid tervisevaevusi  ja sümptomeid, mida esialgu tselluliidiga seostada ei osata: vere- ja lümfiringehäired (külmetavad käed-jalad) ning kehasse kogunenud üleliigne vedelik, mis võivad olla kaasa toonud ka vererõhuhäired. Hästi tehtud ja sobivad kehahooldused aitavad ühtlustada vereringet ning seeläbi leevendada kehva enesetunnet, energiapuudust ja väsimust ning lihaspingetest põhjustatud peavalu.

Terve keha hoolduste hea toime aitavad ära hoida või leevendada: tselluliiti, liigset kehakaalu, liigese- ja peavalu, turseid, seedimisraskusi,naha vananemist ja lõtvumist, väsimust, stressi, unehäireid,rasedus-, põletus- ja  lõikearme, menopausivaevusi.

Lokaalne hooldus: vähendab rasvakogumike mahtu,silub naha ebatasasusi, kahandab erinevusi asümmeetriliselt lõtvunud koes, modelleerib figuuri,taastab naha elastsust, annab heaolutunde, lisab energiat.

Ei

Helina Vende:   Kehtiv meditsiiniseadmete seadus ei laiene ilusalongide meditsiiniseadmetele ja seetõttu puudub nende üle järelevalve. Nii pakutakse ilusalongides erinevaid piiripealseid teenuseid, mille ohutus ei ole aga õigusaktidega reguleeritud.

Järjest on tekkinud salonge, kus ühelgi hoolduse läbiviijal pole meditsiini- või isegi kosmeetikuharidust. Nad on küll saanud oskuse seadet käsitseda, kuid enamasti ei oska nad hinnata kliendi tervist ega näha võimalikke riske.

Rita Hage:   Enne sügava mõjuga protseduuri (nt kavitatsioon) tuleks konsulteerida arstiga, et välja selgitada, kas see võib olla konkreetsele organismile kahjulik ning kas oleks enne tarvis teha mingeid analüüse. Enamasti ei ole kavitatsioonil kõrvaltoimeid, aga kui neid siiski esineb, muutub arsti tugi veelgi olulisemaks. Ei tasu usaldada eksperti, kes kiiret tulemust lootvat klienti lubamatult sageli protseduurile kutsub (näiteks kavitatsioonile tihedamalt kui üks kord nädalas).

Samuti ei tasu usaldada reklaami, mis lubab uskumatuid tulemusi pärast esimest protseduuri. Kindlasti ei maksa loota, et kaal märkimisväärselt langeb, sest isegi suur rasvakogus kaalub vähe, kuna rasv-kude on kerge.

Anastasia Levin:   Inimene peab olema teadlik oma tervisest ning informeerima teenuseosutajat oma ravimitest, allergiatest jm tervisehäiretest. See aitab soovitada kliendile sobivaimat protseduuri või hoopis sellest loobumist. Mõistlik on küsida enne iluteenuse tarbimist nõu pereõelt või -arstilt, kes hindab võimalikke tervise-riske. Enne protseduuri peaks hoolduse tegija teavitama klienti kõrvaltoimetest.

Rita Hage:   On väga oluline pöörata tähelepanu protseduuride vastunäidustustele. Sageli ei tehta protseduuritegijatele isegi koolitust, kaasa antakse vaid CD. Mittekvaliteetsed ja odavad seadmed ning ebakorrektne ravi võivad kahjustada liigeseid ja siseorganeid. Näiteks kavitatsiooni ei tohi teha pea- ja kaelapiirkonnas ning see on vastunäidustatud ka siis, kui rasvkude ei ole piisavalt paks.

Helina Vende:  Ka ilumaailm puutub kokku reklaamipettustega ning uhke jutt kodulehel ei pruugi peegeldada tegelikkust. Näiteks oleme tuvastanud, kuidas mitu LPG-salongi reklaamivad uusimaid seadmeid, kuid tegelikult ei vasta see tõele, või kasutatakse odavat Hiina aparatuuri.

Andrei Knuut:   Toote ohutus ja kvaliteet on tootja vastutada ja eeldatakse, et CE-märgiga (seade vastab töötervishoiu ja -ohutuse nõuetele) meditsiiniseade on ohutu ja tõhus, kui seda paigaldatakse, hooldatakse ja kasutatakse, nagu tootja juhendis ette nähtud. Ohtu või protseduuri negatiivseid tulemusi võib oodata, kui rakendatakse nõuetele mittevastavaid seadmeid, kui kasutaja on seadmed omavoliliselt ümber ehitanud või on neid hooldatud ebapädevalt.

Praktika näitab, et Venemaal ja Hiinas toodetud meditsiiniseadmed on (kas tahtlikult või mitte) varustatud mitte kuigi korrektse dokumentatsiooniga – see annab põhjust kahtlustada, et tootja pole hindamisprotseduure läbi viinud või on teinud seda puudulikult.

Levinumad aparaadihoolduste vastunäidustused: pahaloomulised protsessid, diabeet, kui on häiritud perifeerne vereringe, ägedad põletikud, palavik, antikoagulantravi, rasked südame- ja neeruhaigused, rasedus.

Lokaalsed vastunäidustused: veenilaiendid, songad, haavad, nahapinnast kõrgemad sünnimärgid ja teised nahamoodustised.

NB! Igal protseduuril on lisaks erinevad vastunäidustused. Enne iga hooldust tuleks need spetsialistiga põhjalikult läbi analüüsida.  (Allikas: Helina Vende, endermoloog)

Kuidas valida salongi?

Küsi infot mitmest salongist!

Ära reasta salonge odavuse järgi.

Käi enne salongis kohal.

Kasuta tasuta konsultatsiooni võimalust.

Küsi hoolduse käigu ja vastunäidustuste ning ettevõtte meditsiinitausta kohta.

Ei piisa, kui vastunäidustused on ära toodud ainult kodulehel, võimalikud kõrvalmõjud tuleb enne spetsialistiga läbi arutada.