Noored naerugaasi sisse hingamas. Pilt on illustreeriv.Foto: Reuters / Scanpix
Uudised
30. juuli 2015, 14:49

POLE OHUTU: naerugaas põhjustab surmasid

Londonis suri sel nädalavahetusel teismeline, kes sai naerugaasimürgituse.

18-aastane poiss tarbis peol nii alkoholi kui naerugaasi ning suri selle tagajärjel, kirjutab BBC. Noormees kukkus tänaval kokku ja suri kaks tundi hiljem haiglas.

Vaatamata sellele, et naerugaasi tarbimine ei ole üldse ohutu, pole see keelatud. Näiteks Eestiski oli naerugaas mõned aastad tagasi müügil internetis, kus seda reklaamiti alkoholi aseainena, aga ka kulinaarsetel eesmärkidel kasutatavana.

"Kuigi pakume seda vahukoore vahustamiseks, on naerugaas peamiselt tuntud meditsiiniline tuimasti, mis ühtlasi tõstab ka tuju. Seega ei saa me välistada, et nii mõnigi uudishimulik vahukoore asemel sellega midagi muud teeb," rääkis ettevõtte esindaja toona Õhtulehele.

Selgitati, et sissehingamisel toimib naerugaas tuimastajana ning võib mõjuda tujutõstvana. Samas kaob nende sõnul naerugaasi mõju praktiliselt kohe kui sissehingamine lõpetatakse ning teadaolevalt pole naerugaasil negatiivseid kõrvalmõjusid ja selle sissehingamine ei tekita inimese tegevust pärssivat joovet.

"Mitmel pool Euroopas on naerugaas muutunud noorte seas populaarseks alkoholi aseaineks. Eelkõige on täheldatud naerugaasi levikut suurematel muusikafestivalidel. Soome meedia hinnangul on enam kui 10 000 Soome noort proovinud naerugaasi kui lõõgastusvahendit," lisas ettevõte.

Terviseamet aga naerugaasi müüki heaks ei kiitnud.