Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
12. oktoober 2015, 14:45

Depressioon kahjustab mälu (1)

Korduva depressiooni kogemisel kipub inimesel uute mälestuse moodustamisega tegelev ajuosa kahanema, kinnitab värske uuring. Sellisele tulemusele jõudsid Austraalia Sydney Ülikooli teadlased, analüüsides ligi 1700 depressioonis ja 7200 depressiooni all mittekannatava inimese ajuskaneeringuid. 65% depressiooni all kannatanuist koges tõve sümptomeid korduvalt, vahendab Web MD.
 
Ajuskanneeringuid uurides ilmnes, et korduvalt depressiooni põdenud inimestel oli teistest väiksem hipokampus. See ajuosa oli väiksem ka neil, kellel oli diagnoositud depressioon enne 21. eluaastat.

 

Teadlaste hinnangul tundus just depressiooniepisoodide kordumine viivat hipokampuse kahanemiseni: umbes kolmandikul vaatlusalustest oli depressiooni esinenud vaid ühe korra ja nende puhul ei täheldatud hipokampuse suuruse vähenemist võrreldes depressiooni mittekogenutega. See tähendab teadlaste kinnitusel kindlalt, et korduv depressioon avaldab ajule mõju ning just seepärast on äärmiselt oluline depressiooni õigeaegne diagnoosimine ja ravi.

Uuringu tulemused avaldati ka ajakirjas Molecular Psychiatry.