Margus Viigimaa tänasel meeste tervise teemalisel konverentsil.Foto: Silja Paavle
Keha
2. november 2015, 13:24

Kardioloog Margus Viigimaa viis soovitust meestele enda tervise säästmiseks (8)

"Mitmed patsiendid on mulle öelnud, et neil on härja süda ja pulli veri ning nad usuvad, et elavad kõik üle. Praktika seda aga ei kinnita ning murdumine võib tekkida väga äkki ja ka noorelt," manitses kardioloog Margus Viigimaa täna toimuval Mehe tervise ning isadepäeva konverentsil "Mees, milleks Sind vaja on?" mehi enda tervise eest hoolitsema.

Esimesed märgid, millele peaks tähelepanu pöörama, on Viigimaa sõnul vererõhu kõrgenemine alates 35 eluaastast, piiripealne veresuhkruväärtus, millest hiljem areneb teise tüübi diabeet, tõusev kolesterool. "Neid ohu märke ei kiputa tõsiselt võtma," märkis Viigimaa ning seetõttu jõutakse südamehaiguses teise faasini ehk tekib südamelihase paksenemine, südame laienemine, isheemiatõbi ja infarkt, südamepuudulikkus. "See surnud ring, mida võimalik aeglustada ennekõike just üsna varases faasis," tähendas Viigimaa.

Tema sõnul on meeste tervisest rääkides suur osakaal ka naistel, sest naised toovad mehed arsti juurde. "Need mehed, kes elavad perekonnas, on palju tervemad – neil eluiga pikem, neil haiguseid ja riskikäitumist vähem," kinnitas kardioloog.

Viigimaa sõnul on meeste tervis aastastega paranenud, kuid meil on veel pikk tee käia selleks, et mehed oleksid veel tervemad. Selleks, et see saaks toimida, soovitab ta mitte suitsetada ning järgida järgmist viit näitu.

Oma tervisest hoolivatel meestel ei tohiks olla tema sõnul kolesterool mitte üle 5 mmol/l, vererõhk peaks olema alla 130/85 mm/HG, veresuhkur alla 6 mmol/l, vööümbermõõt alla 102 (94 oleks ideaalne) ning kehamassiindeks alla 25.