Kunstitudengite loodud valgusallikad.Foto: Ida-Tallinna Keskhaigla
Uudised
4. november 2015, 11:16

Tudengid elavdavad Ida-Tallinna Keskhaigla sisemiljööd (1)

Eesti Kunstiakadeemia tudengid on disainisid Ida-Tallinna Keskhaigla hooldusravikliinikusse kolm valgusallikat, mis imiteerivad loodusstruktuuri mustreid ja nende muutumist.

Esimene sisearhitektuuri – ja tekstiilidisaini tudengite koostööna valminud valgusallikaskujutab seinal asuvat modulaarset valgustit, mille valgus muutub sujuvalt, peaaegu märkamatult, toetades palatis veedetud pikkade päevade rütmi ning tuues sellesse dünaamikat. Teiseks tööks on karge jää- ning härmatisemustriline valgusobjekt, mis samuti sujuvalt muutub - aeglaselt liikuv valgus paneb materjali faktuuri elama.

Kolmas töö kujutab endast laua- või seinapinnal kasutatavat materjali, kus reljeefsetele joontele vajutades süttib valgus. Tegemist on teraapiavahendiga, kus patsiendid saavad laual detailidele vajutades arendada motoorikat ning luua või jäljendada erinevaid mustrikombinatsioone. Pinna reljeefsus, ere valgus ning interaktiivne ja pideva mustri loomise võimalus soodustavad tegelust.

Tudengite juhendaja Kärt Ojavee kinnitusel on projekt olnud tudengite jaoks edasiviiv kogemus – projektile läheneti kasutajakeskselt, viidi end kurssi haiglas toimuvaga ning prooviti pakkuda uudseid haiglamiljöösse sobivaid lahendusi. „Tudengid katsetasid uudseid materjale ja tehnoloogiaid, et luua haiglasse sobivad tooteprototüübid – haigla on paik, kus keskkond ei saa olla esiletükkiv, samuti ei ole alati põhjust kasutada n-ö kiireid vastuseid andvaid elektroonika lahendusi – pigem mõtestada ruumi ning selles mööduvat aega. Haigla ruumides on teised rütmid," sõnas Ojavee.

Ida-Tallinna Keskhaigla turundusjuhi Inge Suderi kinnitusel ollakse haiglas alati valmis ühendama jõud erinevate ühisprojektide raames. „Koostöös erinevate ülikoolidega sünnivad edasiviivad head lahendused ning tänaseks on Eesti Kunstiakadeemiast kujunenud üks meie headest partneritest. Kui sünnist ja elu algusest räägitakse piisavalt, siis elu lõpp on jäänud enamasti varju. Meie haigla juubeliaastal suuname tähelepanu väärikale lahkumisele – ajale, mil inimene ja tema lähedased vajavad tuge ja toetust."

Koostöö Ida-Tallinna Keskhaigla ja EKA tudengite vahel sai alguse juba eelmisel aastal, mil tudengite tööd ehtisid haigla silmakliiniku seinu. Nüüdne, pikaajaline projekt hooldusravikliiniku miljöö elavdamiseks on hoogu võtnud alates kevadest, mil seati plaani kaasajastada hooldusravikliiniku sisemiljööd ning elavdada seeläbi seal viibivate patsientide igapäevaelu.