Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
11. november 2015, 12:30

Rasedusaegne rasvumine on seotud hilisemas elus tekkiva diabeediga

Naistel, kes on oma esimese raseduse ajal ülekaalulised või rasvunud, on suurem tõenäosus saada diabeedi diagnoos oma hilisemas elus.

Rohkem kui 15 000 Rootsi naisega teostatud uuringus leiti, et ülekaalulisus raseduse alguses tõstab kuuekordselt riski saada diabeedi diagnoos 10 kuni 17 aasta pärast, ütles Ulrika Moll, Lundi Ülikoolist Rootsist Stockholmis peetud European Association for the Study of Diabetes 51. kongressil.

"Suur rasedusaegne kehamassi indeks tõstab märkimisväärselt mitmete haiguste tekkeriski hilisemas elus, kaasa arvatud diabeet ja kardiovaskulaarhaigused," vahendab Meditsiiniportaal Med24 Molli konverentsil räägitut.

Medpage Today toob välja, et uuringu andmeil tõstab ülekaalulisus esimese raseduse ajal rasvumise riski 21,9 korda, ardiaalse haiguse riski 2,7 korda, endokriinhaiguse riski 2,3 korda ning psühhiaatrilise haiguse riski 60%. Viimase puhul ei olnud siiski statistilist erinevust normaalkaaluliste naistega.

Samas ei leidnud uurijad naistel, kes võtsid raseduse ajal juurde rohkem kui 15 kg, seost rohkema diabeedi, südamehaiguste, insuldi või endokriinhaiguse tekke vahel. Aga kui naine oli ülekaaluline raseduse ajal ja võttis sel ajal juurde rohkem kui 15 kg, siis risk teiste haiguste tekkeks 10-17 aasta jooksul kahekordistus.