Tanel RossFoto: TEET MALSROOS
Keha
16. november 2015, 13:29

Haigekassa juht: kõik saatekirjad võiksid olla elektroonilised 2017. aastal (2)

Praeguse plaani järgi võiks 2017. aastal muutuda paberil saatekiri niisama haruldaseks nagu paberretsept, rääkis Eesti Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross Eesti Arstile antud intervjuus.

"E-saatekirjast kui e-konsultatsiooniteenuse ühks oluline osa on loodud, et perearst saaks eriarstiga nõu pidada patsiendi tervisemure asjus, kasutades e-kanaleid ehk tervise infosüsteemi," rääkis Tanel Ross. Lisaks perearstide erialasele nõustamisele konkreetsetes terviseküsimustes säästab see patsientide aega, sest nad ei pea eriarsti külastama ja vajaliku ravisoovituse saavad oma perearsti vahendusel.

Tervishoiusüsteemis aitavad e-lahendused ressursse optimaalselt kasutada ja on üheks eelduseks, et oleks võimalik eriarsti vastuvõtu ooteaegu diferentseerida tulenevalt patsiendi terviseseisundist.

"Esimene aasta, mil hakkasime e-konsultatsiooniteenust kahel erialal rakendama, oli 2013, ja praegu on neid erialasid kokku kaheksa. Nüüdseks kasutatakse e-konsulatsiooniteenust uroloogia, endokrinoloogia, neuroloogia, pulmonoloogia, reumatoloogia, otorinolarüngoloogia, pediaatria ning hematoloogia erialal," loetles Ross. Tema hinnangul on e-konsultatsiooni erialade arvu suurenemine teenuse arengu seisukohast oluline ning uueks aastaks oleme koostöös erialaseltsidega välja töötanud kardioloogi, ortopeedi ja gastroenteroloogi e-konsultatsioonile suunamise nõuded. Praegu töötame veel välja e-konsultatsiooni võimalust onkoloogias ja allergoloogias-immunoloogias. Ettepanek on tehtud ka silmaarstidele, kelle juurde pääseb praegu ilma saatekirjata.

Tanel Rossi kinnitatud on erialade valik eelnevalt läbi arutanud perearstide seltsiga ja nende nimetatud vajaduse põhjal alustanud läbirääkimisi erialaseltsidega. Koostöös on välja töötatud e-konsultatsiooni ja selle vastuse nõuded ehk kokku on lepitud, millised uuringud tuleks perearstil esmalt ise ära teha lasta ja milliste tulemused saatekirjaga kaasa anda. Samuti on täpsustatud seda, kui põhjalikku vastust perearst ootab ja mis aja jooksul.

Perearstidelt on tulnud Haigekassale ka ettepanek, et selline suunamine võiks olla veel võimalik taastusravis.