Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. aprill 2016, 09:45

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Nägu särama: koorijad teevad imetegusid! (1)

Tulemusrikas? Võimalik, kuid oma agarusega ei jäänud maha teisedki iluihalejad. Nii näiteks eemaldasid Egiptuse õilsad aadlidaamid närtsinud nahka piimhappe, indiaanlased kusihappe ja keskaegsed prantslannad veiniäädika ja viinhappega. Nagu hiljem selgus, sisaldavad kõik need ajaloolised koorijad praegugi palavalt armastatud AHA-happeid.

Koorijate missioon

Kõige lihtsamadki kodused suhkru-kookosõli-koorijad täidavad sama ülesannet, mida ülimad laservidinad – omandada prink ja helendav nahk tänu naha uuenemisvõimele. Lisaks lükkavad nad hoo sisse mikrotsirkulatsioonile ja lümfodrenaažile ning aitavad korrastada nii sarvkihti kui ka naha paranemis­protsesse.

Asja tuum peitub aga sügavuses. Lihtsast pindmisest pooripuhastusest annab sukelduda niivõrd süvitsi naha­kihtide alla, et protseduur läheb üle operatsiooniks. Efekt on siiski individuaalne ning üks ja sama koorimis­meetod annab kahe inimese puhul teinekord risti vastu­pidiseid tulemusi. Paraku on ka nii, et mida agressiivsema toimega preparaat, seda suurem kõrvaltoimete ja tüsistuste oht.

Kosmeetiku juurde nahka koorima minnes tasub ära mainida, milliseid

koorimisprotseduure oled endaga juba teha lasknud, kuidas ja kas need on toiminud. Äkki loodad liiga palju või on tulemus vaid pealtnäha tagasihoidlik? Seda peaks kosmeetik oskama selgitada.

Kodukosmeetika

Kõige lihtsamad vahendid pooride puhastamiseks ja ahendamiseks leiad köögist. Võta suhkur ja kookosõli või kaerajahu ja aaloemahl ning sega kokku – elamus on igati meeldiv ja kasulik.

Poetoodetest on koorijate koostises kas looduslikud või tööstuslikud abrasiivid, viimasel ajal ka happed või hoopis puuviljadest eraldatud fermendid. Klassikaks ses vallas on aga kaoliini- või mõne muu savi maskid.

Mehaanilised koorijad

On salonge, kus tehaksegi rutiinseid puhastusi teraliste koorijatega, eemaldades nahapinnalt surnud rakud, et ravida kuiva ja karedat nahka. Tavaliselt kantakse vahend peale ja kosmeetik eemaldab sõrmedega mustuse.

Kosmeetik-koolitaja Marite Talbre ei kuulu mehaaniliste koorijate pooldajate hulka. “Teralised koorijad kraabivad nahka. Me tunneme, nagu kooriks surnud naharakke, kuid need jätavad mikro­haavakesi, ja kui lähed päikese kätte, tekivad pigmendilaigud väga kergesti.”

Ensüümkoorjad

Ensüümkoorijad on õrna toimega. “Neid ei tunne ja nad koorivad hästi ühtlaselt,” sõnab kogenud kosmeetik. Ühtlane koorimine tagab selle, et järgmisena kasutatav koorimispreparaat imenduks võimalikult ühtlaselt, eriti kui nahal on hulgaliselt suuri komedoone ja esineb liigset sarvestumist. Kui

marrasknaha pind on sile ja komedoonide pealmisest osast puhas, on järgmiseks koorimisprotseduuriks roheline tee ja sellekski, et toimeained jõuaksid sügavamatesse nahakihtidesse.

Kaval happevihm

Happekoorimine kõlab vananemisvastase võlusõnana paljude kosmeetikaasjatundjate suus. Tõhusama toimega reklaamivad end ka viimasel ajal poe­lettidele ilmunud ja suisa igapäevaseks kasutamiseks mõeldud glükoolhappetooted, mõeldud kas või näiteks pooride ahendamiseks. Salongi Finissage Medical Spa kosmeetik Ilona Laud peab õigeks esmalt kosmeetikuga konsulteerida ja valida pigem väikese protsendiga glükoolhappetoode. Hapetega koorimist soovitab kosmeetik nii pigmendilaikude, paranenud aknearmide kui ka miimikakortsude puhul. Kasu lõikab ka eba­ühtlaselt sarvestunud, ebapuhas, rasune ja suurepooriline nahk. Happekoorimine aitab ka vistrikke kuivatada. Seevastu happed ja rosaatsea, äge akne, nahapõletikud ega herpes ei sobi sugugi kokku.

Kosmeetik Marite Talbre peab AHA-happeid turvaliseks nahakoorimis- u viisiks. “AHA-happed on kolme loodusliku, glükool-, piim- ja tsitrushappe ühend, mille madal pH-tase tagab ohutu keemilise koorimise. Samas on tegu ikkagi väga tõhusa koorimisega, mida näeb igaüks oma silmaga.

Kuigi koorimisprotseduur pole valus, võib nahk järgmistel päevadel kergelt punetada ja kestendada. See tähendab, et koorimine on olnud edukas, surnud naharakud eemalduvad ja algab uute naharakkude moodustumine,” sõnab Ilona Laud. Hea on seegi, et epidermise pindmised kihid saavad korraliku niisutuse ja parandatakse päikesest tingitud nahakahjustusi. Tänu vere paranenud juurde­voolule tugevneb ka kollageeni, elastiini ja retikuliinkiudude taastootmine.

Happekontsentratsiooni varieerimisele lisaks tehakse sügavaid ja agressiivseid happekoorimisi, kus ilma tuimastuse ja statsionaaris olemiseta üldse hakkama ei saa. Näiteks fenooliga iluoperatsioon lubab ülimalt noorendavat efekti – kaovad armid, tasanduvad kortsud ja pigmendilaigud, kuid… uus nahk kasvab 10–14 päeva.

Põlenud-punetav jume saadab aga patsiente veel kaks nädalat kuni kolm kuud, nii et hoidke tihedad kübarad ja loorid valmis! Lisaks ravimid, sest nakkusedki on varmad tulema.

Et mitte ohvriks langeda ja enese avalikkusele näitamist karta, soovitab Ilona Laud enne protseduuri alati küsida, kui tugevat keemilist koorimist tegema hakatakse ja millega. “Väga tugevaid happekoorimisi tehakse alati arsti järelevalve all. Ärge kartke küsida kosmeetiku hariduse, koolituse ja kogemuste kohta.”

NB! Enne happekoorimist ei tohi vahatada. “Samal päeval pärast protseduuri ei ole soovitatav minna trenni ega käia saunas. Solaariumit ja päikesevõttu tasuks vältida paari järgmise nädala jooksul. Soovitatav on kasutada SPFiga päikesekaitsekreemi ja tavakosmeetika asemel kvaliteetset mineraal­kosmeetikat, mis sisaldaks peale vitamiinide ka rahustavat rohelise tee ekstrakti ja põletikuvastaseid antioksüdante,” loetleb Ilona Laud. Pärast koorimist peab nahka järjepidevalt niisutama, kreemi ja seerumit peale kandma ning palju vett jooma.