HIV-kiirtesti tegemineFoto: Teet Malsroos
Uudised
6. aprill 2016, 14:00

Sellest aastast saab kindlustamata isikutele teha vältimatu abi raames HIV-testi (3)

Alates 2016. aastast on ravikindlustamata isikutele võimalik vältimatu abi raames teha HIV-testi. Seni said tasuta tervishoiuteenuseid, sh HIV-testimist, vaid ravikindlustatud isikud.

Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Kristi Rüütel ütles meditsiiniportaalile Med24, et see muudatus on väga oluline, kuna tagab võrdsed võimalused HIV-testimiseks kõigile inimestele.

„Kui üldiselt on ravikindlustuse tase Eestis päris hea - enam kui 94 protsendil elanikkonnast on kindlustus - siis HIV-i suhtes haavatavate rühmade seas on see sageli madalam,“ selgitas Rüütel. „Näiteks Narva narkootikume süstivatel inimestel oli 2014. aastal kindlustus olemas 85 protsendil.“

HIV-nakkuse varane diagnoosimine ja õigeaegne antiretroviirusravi alustamine tagavad parema ravitulemuse ning vähendavad oluliselt suremust.

„Antiretroviirusravi on ka väga oluline nakkuse edasise leviku vältimise viis - seksuaalsel teel nakkuse edasiandmise risk muutub minimaalseks ning oluliselt väheneb ka risk parenteraalseks nakatumiseks,“ lisas Rüütel.

Vastavalt juhendile tuleb Eestis HIV-test teha kõigile ambulatoorsel ravil (v.a erakorralise meditsiini osakond, kus on soovitav testida vastavalt kliinilistele näidustustele) ja statsionaarsel ravil (sh päevakirurgia) viibivatele patsientidele sõltumata vanusest indikaatorhaiguste olemasolul ja/või riskirühma kuulumisel, kirjutab Med24.

Harjumaal ja Ida-Virumaal tuleb HIV-test teha kõigile 16–49-aastastele ambulatoorsel ravil (v.a erakorralise meditsiini osakond, kus testitakse vastavalt kliinilistele näidustustele) ja statsionaarsel ravil (sh päevakirurgia) viibivatele patsientidele.