Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
12. aprill 2016, 10:40

Toitumisnõustaja soovitab: Miks võiks spordiharrastaja laual olla külmutatud köögiviljad? (4)

Et näha treeningutega tulemust, on vaja ka toitumist paremini planeerida. Mõtle näitele – auto ei sõida, kui seda pole tangitud ning mida kvaliteetsem on kütus, seda pikemalt ja probleemideta mootor töötab.Täpselt sama asi toimub meie organismiga, kehv kütus ehk ebatervislik või madala toiteväärtusega söök ei anna head tulemust.

Toitumisnõustaja ja personaaltreener Kati Orgu jagab paar nõuannet, miks võiks tervisesportlane toidukordadesse lisada külmutatud köögivilju.

Regulaarne ja tasakaalustatud söömine

Sinu kütuseks on toitained – valgud, rasvad ja süsivesikud. Tervisesportlase jaoks on väga oluline süüa 4-6 korda päevas ning jälgida, et söögivahed ei veniks pikemaks kui neli tundi. Ülekaalulisuse kõige sagedasemaks põhjuseks on see, et jäetakse vahele hommiku- ja lõunasöök ning õhtul süüakse ohjeldamatutes kogustes kõike, sest keha on terve päev näljas hoitud. Päevane kaloraaž ja toitainete jaotus sõltub sinu eripäradest, treeningkoormusest ning eesmärkidest, aga kõikidel juhtudel on oluline süüa tasakaalustatud ja tervisliku toitumise põhimõtetele vastavat menüüd.

Värske headus toidust

Täiskasvanud tervisesportlane võiks päevas süüa vähemalt 500 g köögivilju ning lisaks marju ja puuvilju. Puu- ja köögiviljad sisaldavad vitamiine ja mineraalaineid, mis on olulised hea tervise ja vormi saavutamiseks. Samuti on neis rohkesti kiudaineid, mis ergutavad seedimist ja hoiavad ainevahetust töös. Külmutatud köögiviljade kasutamine on hea alternatiiv värsketele aedviljadele. Eriti suur on nende tähtsus talvel ja varakevadisel ajal, mil tavalised köögiviljad on pigem vitamiinivaesed ning kõrgema hinnaga. Värsked aedviljad on hooajavälisel ajal suurema osa oma väärtusest kaotanud, kuid külmutatud viljades on vitamiinid endiselt säilinud.

Lisaks:

·        Külmutatud köögiviljad ei sisalda säilitus- ega lisaaineid, mida kasutatakse näiteks konservides ja hoidistes. Tervisliku toitumise üks alustalasid on naturaalse toidu söömine, seega, mida vähem toiduaineid töödelda, seda parem.

·        Hoiad köögiviljade puhastamise, koorimise ja hakkimise pealt aega kokku ja söök valmib kiiremini. Väsinuna trennist jõudes on oluline, et toit oleks kiiresti valmiv ning samas tervislik ja toitev.

·        Kasutades külmutatud köögivilju ja marju saad sügavkülmast välja võtta just selle koguse, mida oma toidu jaoks vajad. Poolik pakk jääb järgmist korda ootama ega rikne, kui seda alles järgmisel või ülejärgmisel nädalal kasutad. Tavalised värsked köögiviljad närbuvad üsna kiiresti, kui neid nädala jooksul ära ei tarbi.

Külmutatud aedviljad ja marjad sobivad paljudesse toitudesse ning nendest saab maitsva kõhutäie. Proovi teha erinevaid voki- ja ahjuroogasid, tavalisi ja püreestatud suppe või võta köögivilju lisandina kala- ja lihatoitude juurde. Marjad on ideaalseks lisandiks treeningjärgsele smuutile või kohupiimale.