Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. aprill 2016, 16:35

Millised ravimid su seksielu untsu keeravad? (23)

Paljude ravimite võtmisel võib esineda kõrvaltoimeid, alates iiveldusest, lööbest ja uimasusest. Kuid mõned ravimid võivad võtta soovi seksida või võime saada orgasmi.

Men´s Health toob välja nimekirja ravimitest, mis võivad su seksielu untsu keerata.

· Vererõhuravimid võivad põhjustada erektsioonihäireid. Beetablokaatorid ning diureetikumid enamasti suurendavad verevoolu südames, kuid peenises võivad need verevoolu vähendada. Kui pärast ravimite võtmist on tekkinud erektsioonihäired, tasub arstilt küsida teisi vererõhku alandavaid ravimeid.

* Antidepressandid võivad takistada orgasmi saamist. Ennekõike kehtib see levinud antidepressantide klassile nagu selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid, mille hulka kuuluvad näiteks väga levinud Prozac, Zoloft ja Lexapro. Uuringud on näidanud, et kuni kolmveerand neid tarvitavatest inimestest võivad kogeda seksuaalhäireid. Teised antidepressandid näivad inimese organismiga turvalisemalt ringi käivat. Igal juhul tasub seksuaalprobleemidest arstiga rääkida.

* Valuvaigistid võivad langetada kehas testosterooni taset, see omakorda tapab libiido ning erektsioonivõime. Eriti kehtib see opioidide kohta.

* Marihuaana on seotud ejakulatsiooniprobleemidega. Jah, marihuaana on ravimina kirjas tervelt 24 riigis. Kuigi see võiks leevendada iiveldust ja närvivalu, võib selle tarvitamine kaasa tuua probleeme voodis. Ajakirjas Journal of Sexual Medicine avaldatud uurimus kinnitab, et igapäevaselt marihuaanat kasutavatel meestel esineb suurema tõenäosusega nii enneaegset seemnepurset kui hilinenud ejakulatsiooni. Seega – kui kasutate marihuaanat arsti ettekirjutusel ning seksielus esineb probleeme, arutage seda arstiga.

* Unerohi võib põhjustada pikenenud erektsiooni. Trasodoon on antidepressant ja rahusti üheskoos, mida kasutatakse uinumise sodustamiseks. Kuid sel ravimil on teadaolevalt kõrvaltoimeks pikenenud erektsioon, mis võib kesta isegi kuni neli tundi. See aga võib kaasa tuua valu, koekahjustusi ja ka püsivad erektsioonihäired, sestap - kui erektsioon kestab neli tundi või kauem, tasub minna traumapunkti abi otsima.