Foto: Vida Press
Keha
3. mai 2016, 13:00

Naistele: kui päevade saabumine valmistab piina

Kuni 80% naistest tajub menstruatsiooniperioodi lähenemist oma kehas, kuid enamasti ei mõjuta see nende igapäevaelu ja suhteid. 5% naistest on lugu aga kehvem – päevade saabudes kogevad nad suuri meeleolukõikumisi ning ka paljusid teisi ebameeldivaid vaevusi.

Naistel, kes tunnevad vahetult enne menstruatsiooni kergeid muutusi oma kehas ning emotsioonides, ei tasu seda häbeneda. Ida-Tallinna Keskhaigla günekoloog Tuuli Haabpiht kinnitab, et tõsise premenstruaalse (menstruatsioonieelse) sündroomi (PMS) all kannatab kuni 5% naistest. See tähendab nende jaoks suuri meeleolukõikumisi ja tugevaid vaevuseid enne menstruatsiooni.

Sümptomid algavad paar nädalat varem

Günekoloogi sõnul hakkavad sümptomid endast märku andma juba pea paar nädalat enne menstruatsiooni ja taanduvad peale selle lõppu. Kaebused tekivad sagedamini 25-35eluaastates ning taanduvad menopausi saabudes.

Millised on PMS peamised tunnused? “Esineda võib kõhu "tursumine", rindade hellus ja suurenemine, kehakaalu tõus vedeliku kogunemisest kehas, väsimus, keskendumisraskused, tujukus, ärrituvus, masenduvus, pea- ja seljavalud, unetus, higistamine, vistrike teke, gaasipeetus, kõhukinnisus, vedelikupeetus kehas, iiveldus ja kõhuvalu, hajameelsus ja nutuvalmidus,” loetleb günekoloog võimalikke sümptomeid, lisades, et esineda võivad neist vaid osad või ka kõik korraga.

Üks PMSi erivorm on Haabpihti sõnul premenstruaalne düsfooriline häire, mis on PMSi raskem vorm. Selle puhul on esikohal tuju langus, närvilisus, rahutus ja närvilisus. Ravis kasutatakse enamasti antidepressante.

Miks aga PMS naisi kimbutab, mis seda põhjustab? Haabpihti kinnitusel ei ole selle häre põhjused teada. “Suure tõenäosusega on see seotud tsükliliste hormoonitasemete kõikumisega naise organismis. On leitud, et PMSi esineb sagedamini ülekaalulistel, füüsiliselt väheaktiivsetel naistel. Harvem esineb PMSi naistel, kes kasutavad hormonaalset kontraseptiivi. Fakt, et PMSi ei esine menopausis ja enne puberteeti, kinnitab samuti seda, et PMS on seotud tsükliliste hormoonitasemete kõikumistega naise organismis,” selgitab günekoloog.

Arsti sõnul on ravi määramise aluseks õige diagnoos. Kui naisel kahtlustatakse PMSi, siis tuleks pidada vähemalt 2 kuu jooksul päevikut, kuhu märkida oma menstruatsioonitsükli faasid ja päevade kaupa kaebused/enesetunde muutused. Selleks on välja töötatud spetsiaalsed tabelid. Nii saab objektiivse pildi, kas kaebuseid võib seostada PMSiga. Günekoloogi poole peaks pöörduma juhul, kui kaebused segavad igapäevaelu.

Tuuli Haabpiht lisab, et ravivõimalustest on esikohal tervislike eluviiside järgimine: tasakaalustatud toit (alkoholi ja kofeiini vältimine, süsivesikute osakaalu vähendamine toidus), piisav füüsiline aktiivsus ja stressivaba elustiil. Uuringutega on kindlaks tehtud, et füüsiline aktiivsus vähendab PMSi sümptomeid. Ravi osana soovitatakse ka psühholoogilist nõustamist.

Ravivõimalused sõltuvad vaevustest

PMSi ravis on kasutatud mitmeid toidulisandeid ning looduslikke preparaate. Paljude puhul pole efektiivsus täielikult teaduslike uuringutega tõestatud, kuid efekti on märgatud PMSi sümptomite ravis tsükli teises faasis võetaval magneesiumil, igapäevaselt manustataval kaltsiumil ja mungapipra ekstraktil.

“Retseptiravimitest kasutatakse esmalt PMSi sümptomite puhul suukaudseid kombineeritud kontraseptiivseid pille, mis enamasti on efektiivsed. Kui need on vastunäidustatud või tulemust ei anna, kasutatakse ka antidepressante ning tugevama toimega hormonaalseid preparaate. Valik sõltub sümptomite raskusastmest. Viimase valikuna tuleb kõne alla ka emaka ja munasarjade eemaldamine,” selgitab günekoloog, lisades, et kindlasti ei pea nende vaevustega lihtsalt leppima - abi saab alati.