ILU HEAKS: Metsamoor Irje Karjus soovitab looduse varasalve tundma õppida ja seda ka enda ilu heaks kasutada. Rabamatka ajal korjatud turbast tehtud maski võib teha nii päikeselisel päeval õues kui saunas.Foto: ALDO LUUD
Keha
25. mai 2016, 15:00

SÄÄSTUJUHT: Kevad on parim aeg isetehtud looduskosmeetika katsetamiseks

Lihtne, loodussõbralik ja säästlik on märksõnad, mis iseloomustavad isevalmistatud kosmeetikat. Kevad on sellega tutvuse tegemiseks parim aeg!

Metsamoorina tuntud Irje Karjus julgustab, et hakkama saab ise korjatud ravimtaimedest kosmeetika valmistamisega igaüks. Ja proovida tasub, sest tema sõnul peaks endale peale määritav olema selline, mida inimene kannataks endale ka sisse süüa. „Nahk on ju filter: kõik, mis sa selle peale määrid, läheb sinu organismi sisse,“ selgitab ta.

Ka aitab see raha kokku hoida. „Väga kasinalt ja lihtsalt on võimalik valmis keeta endale mõni kreem, mask või näotoonik, mille eest poes küsitakse hingehinda,“ lausub Karjus.

Proovige järele!

Puhastav turbamask

Vaja läheb: turvast, rabavett.

Valmistamine: Peenesta turvas ja sega sellest rabaveega hapukoore taoline mass. Rabavee asemel võid kasutada ka allika- või kaevuvett.

Määri näole ja hoia veerand tundi. Seejärel loputa leige veega maha.

Kõige parem on seda maski teha saunas.

Toitev kortslehe-hapukooremask

Vaja läheb: 2 kortslehe lehte, 1 spl hapukoort.

Valmistamine: Peenesta kortslehed ja uhmerda niikaua, kuni mahl tuleb välja. Lisa hapukoor. Sega ühtlaseks massiks. Kanna puhastatud näole ja hoia 15 minutit.

Kortsleht on igavese nooruse taim.

Päikesemask lilleõitega

Vaja läheb: mõned sireliõied, mõned võililleõied, mõned kannikeseõied, veidi allikavett (1-2 spl), 1 spl mett.

Valmistamine: Seda maski tee päikesepaistelise ilmaga. Võta väike kristallkauss ja pane selle põhja veidi allikavett, lisa lilleõied allikavette ja lase päikesepaistel laadida paar tundi. Võililleõitel kasuta vaid kroonlehti. Nüüd korja lilleõied veest välja ja söö ära. Vesi jäta alles, lisa sellele mett. Määri mask näole ja jäta 15 minutiks toimima. Kõige parem, kui teed seda näoga päikese poole.

Nurmenuku jääkuubikud

Vaja läheb: 1 spl nurmenukuõisi, 1 klaas vett

Valmistamine: Vala keev vesi nurmenuku õitele, lase jahtuda ja kurna. Vala tõmmis jääkuubikute vormi ja aseta sügavkülmikusse. Nende jääkuubikutega on hea määrida nägu pärast sauna. Nurmenukk on rahustava ja põletikuvastase toimega.

Kase loputusvesi

Vaja läheb: paar kaseoksa, üks nõges, 1 l vett

Valmistamine: Pane kaseoksad ja nõges anumasse ja vala peale keev vesi. Lase tõmmata 15 min ja jahtuda käesoojaks. Loputa sellega pärast pesemist pead. Eriti hästi mõjub tumedatele juustele, paneb juuksed särama.

 Allikas: Metsamoor Irje Karjus