Foto: PantherMedia / Scanpix
Reis
13. juuli 2016, 12:59

ET REIS ÕNNESTUKS: Seitse soovitust laevaga reisimiseks suvekuudel

Suvi on rändamise aeg ning rohkem inimesi on ka laevaga reisijate seas. Suviste reiside viperusteta kulgemiseks on hea meeles pidada mõningaid lihtsaid põhitõdesid.

Laevaettevõte DFDS annab soovitusi, mida suvel laevaga reisides silmas pidada.

Planeeri reis aegsasti ette. Kindlustamaks oma perele koht laeval planeeri oma reis aegsasti ette ja broneeri pilet esimesel võimalusel. Nii tagad, et tore perereis saaks toimuda just teile sobivatel kuupäevadel. 

Tule sadamasse varakult. Kuna suvel on reisijate hulk suurem, võib sadamas checki-ini tehes minna tavapärasega võrreldes rohkem aega. Et jõuda kindlasti laevale õigeks ajaks, tule sadamasse vähemalt poolteist tundi enne laeva väljumist. Check-in-iga hilinejaid laevale ei lubata.

Arvesta maanteel olevate teetöödega. Suvi on aeg, mil Eestis tehakse mitmeid teetöid. Võimalusel kontrolli maanteeinfokeskuse kaudu, kus teetööd toimuvad ja kui pikal lõigul. 

Ära unusta juhilube koju. Kuna Eestis ei ole juhilubade kaasas kandmine kohustuslik ja piisab ka ID-kaardist, kipuvad välisreisile minnes load koju ununema. Ebameeldivate üllatuste vältimiseks kontrolli igaks juhuks, et need on ikka kaasas. Laevaga välisriiki reisides kehtivad kõik tavapärased kohustused reisidokumentide kohta. Reisijatel peavad olema kehtivad isikuttõendavad dokumendid kas ID-kaardi või passina. Laevale pääsemiseks on vajalik reisidokument broneeringu kinnitus, mille vastu antakse check-in kassas vajalikud vautšerid.

Autoga reisides on roheline kaart kohustuslik. Autoga reisides veendu, et sellega seotud dokumendid on korras ja auto vastab välisriigis kehtivatele liikluseeskirjadele. Kaasas peaks olema ka liikluskindlustuse roheline kaart, mis on kehtivat liikluskindlustust tõendav dokument välismaal. Kontrolli vajadusel ka seda, kas kõik vajalikud volitused on samuti kaasas. Mõistlik on enne reisi algust teha ka reisi- ja õnnetusjuhtumi kindlustus.

Lemmikloomaga reisides uuri tingimusi. Lemmikloomaga reisides vii ennast juba reisi planeerides kurssi tingimustega, mis kehtivad lemmikloomaga laevas reisijatele ning lemmikloomade välisriiki viimisele. Kindlasti informeeri ettevõtet sellest, et reisid lemmikloomaga. 

Puudega ja piiratud liikumisvõimega inimesed vajavad eritähelepanu. Kui reisijate hulgas on puudega ja piiratud liikumisvõimega inimesi, informeeri broneeringut tehes laevaettevõtet, kas neil on erivajadusi transpordi, istekoha, majutuse või muude teenustega (meditsiinitehnik) seoses. Kui ettevõte teab neid vajadusi ette, saame pakkuda oma klientidele parimat teenust.

Kui on antud tormihoiatus. Ka suvekuudel võib ilm olla tormine. Kui on antud tormihoiatus võid ka ise enne reisi ettevõtte klienditeenindusest uurida, kas reis toimub.