Foto: New Scientist/Twitter
Terviseuudised
28. september 2016, 12:25

Sündis esimene kahe emaga laps (2)

Kevadel sündis väike poiss, kellel on põhimõtteliselt kolm vanemat. Kuna tema ema on päriliku haiguse kandja, vahetati munarakus välja energiavahetuse eest hoolitsevad mitokondrid. Nood pärinevad hoopis teiselt naiselt, teatas New Scientist.

Protseduuri tegi USA arst John Zhang, kuid see viidi läbi Mehhikos, kuna sealsed seadused lubavad inimembrüotega manipuleerimist. Seetõttu tekitaski uudis ka teadlaste hulgas kahetist vastukaja. Osad nimetavad terve lapse sündi teaduslikuks triumfiks, teised hurjutavad Zhangi, et too valis operatsiooni toimumiskohaks Mehhiko ja hiilis USA seadustest kõrvale. Zhang ise kinnitas New Scientistile antud intervjuus, et laps on täiesti terve. Elupäästmine on arsti sõnul alati õilis tegu ja eetilisi kõhklusi polevat tal olnud.

Miks otsustas Jordaaniast pärit abielupaar lapsesaamiseks keeruka viisi valida?

Põhjus on lihtne ja pärilik. Me saame oma rakutuuma-DNA isalt ja emalt - seemnerakust ja munarakust. Sealt pärinevad geenid määravad meie välimuse ja suure osa pärilike haiguste riskidest.

Kuid ka rakkude energiamajanduse eest vastutavates mitokondrites on oma DNA, milles on kokku 37 geeni. Mitokondrid päranduvad edasi vaid emaliini pidi - kõik meie kehas olevad mitokondrid on pärit meie ema munarakust. Ka selles DNAs võib tekkida mutatsioone, mis tekitavad haruldasi pärilikke haigusi.

Shangilt abi otsinud paari puhul on naise mitokondrites geenimuutus, mis tekitab ülirasket ainevahetushäiret - Leigh´sündroomi. Seda põdeva inimese rakud on pidevas energianäljas, lõpuks tekib nõdrameelsus ja hingamisraskused.

Naine oli saanud kaks last, kes mõlemad sündisid Leigh´ sündroomiga ja surid noorelt. Samuti on ta läbi elanud neli raseduse katkemist.

Seetõttu otsustas Zhang tema munarakkudes mitokondrid välja vahetada ja kasutas selleks munarakudoonori abi. Nii saadi munarakk, mille tuumas oli naise enda DNA, kuid mitokondrid pärinesid munarakudoonorilt. See viljastati naise abikaasa spermatosoidiga. Viljastatud munarakk hakkas arenema ja sellest sündis terve laps.

Mehhikos sündinud beebi pole siiski päris esimene inimene, kelle rakkudes on kolme inimese DNAd. 1990ndatel töötlesid USA viljakusarstid last sooviva naise munarakke, süstides neisse teise naise munarakust pärit tsütoplasmat. Too raku siseruumi täitev plasma sisaldab ka mitokondreid ja neid sattus ka teise munaraku sisse.

Nii sündis mitu last, kelle kehas oli kahelt naiselt pärit mitokondreid. Paraku avaldusid neil pärilikud haigused ja munarakkudega manipuleerimine keelati ära.