Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. oktoober 2016, 11:00

Viis põhjust, miks sel nädalavahetusel õue minna (2)

Kuigi taeva all tiirlevad tumedad sügispilved tekitavad soovi hoopis teki alla raamatut lugema pugeda, ei maksa ahvatlusele järele anda – on palju häid põhjuseid, miks vaatamata kõigele sel nädalavahetusel ja ka iga järgmine päev õues käia.

1. Õues käimine muudab su loomingulisemaks ja parandab keskendumisvõimet. Teadlased on nimel kindlaks teinud, et väljas liikumine parandab ajutegevust ning keskendumisvõimet, kirjutab Time. Stanfordi ülikooli teadlased on leidnud, et õues aega veetvatel inimestel tekib rohkem uusi ideid.

2. Õues käimine parandab su tuju. Pimedat aega on eelseisvatel kuudel nagunii rohkem kui valget ning see kipub sügismasendust tekitama. Üks paremaid viise selle peletamiseks on Mayo kliiniku teadlaste soovitusel aga õues käimine. Seda ka siis, kui taevas on pilves või ilm jahedavõitu.

3. Õues käimine varustab sind D-vitamiiniga. Kui istud pidevalt toas, jääd ilma sellestki vähesest D-vitamiinilaksust, mida talv sulle pakuks. Eriti pea seda meeles päikeseliste ilmadega, sest kuigi D-vitamiini saab näiteks ka lõhest või juustust, omandab inimene 80-90% vajalikust D-vitamiini kogusest päikeselt.

4. Õues käimine aitab tõhusamalt treenida. Pea meeles, et õues treenimine muudab treeningu efektiivsemaks, näiteks väljas jalgrattaga sõitmine aitab kulutada rohkem kaloreid kui jõusaalis treeningseadmel väntamine.

5. Õues käimine teeb su tervemaks. Seda põhjusel, et looduslikul valgusel on tervendav mõju. Seda väidavad Pittsburghi ülikooli teadlased. On leitud ka, et kui pärast operatsiooni olla rohkem õues, kogeb inimene vähem valu ja stressi ning tarvis on vähem valuvaigisteid.