Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
31. oktoober 2016, 14:50

Silmalaud tõmblevad pidevalt? Siin on kuus võimalikku põhjust (6)

Silmalaugude tõmblemine on päris tüütu. Vahel on see ajutine nähe ning möödub iseenesest. Kui see aga kordub või kestab pikaajaliselt, mõtle võimalikele põhjustele – nii õnnestub sul seda ebamugavat asja oma käitumist korrigeerides peatada.

Silmalaugude tõmblused on oma olemuselt silmalaunärvi lihase spasmid, mis tekivad siis, kui silmalaunärvi lihas on pinge all, kirjutab Women´s Health. Silmalaud on nimelt väga õrnad ning sealsed lihased tundlikud erinevate välismõjude suhtes.

Siin on välja toodud kuus peamist põhjust, miks su silmalaud tõmblema kipuvad.

1.  Sa tarvitad liiga palju kofeiini. Kofeiini stimuleerivad omadused võivad hoogustada südame löögisagedust ja ainevahetust, samuti stimuleerib see lihaseid, mille tulevuseks ongi närviline silm. Seega tasub katsetada kofeiini tarbimise vähendamist.

2. Sa oled stressis. Keha reageerib stressile erinevalt ning silmalau tõmblused on võimalik märk. Õpi stressi leevendama!

3. Sa oled allergiline. Sel puhul vabastab organism oma süsteemi histamiini ning sellelegi reageerib keha erinevalt. Tavaline reaktsioon on silmalau tõmblused, millega võivad kaasneda tursed ja kihelus silmade ümbruses. Katseta allergiavastaseid silmatilku, see võib aidata.

4. Sa ei maga piisavalt. Silmalaud on keha ühed tundlikumad lihased ning kui need ei saa piisavalt puhata, on silmad väsinud ja kipuvad tõmblema. Seega katseta, mis juhtub, kuid poed veidi varem põhku ning püüad öösel korralikult kaheksa tundi magada.

5. Sa vajad prille. Kui silmalaud tõmblevad siis, kui loed raamatut või istud arvutis, võib olla see märk sellest, et vajad prille või teistsuguseid prille. Konsultatsioon silmaarstiga aitab seda välja selgitada.

6. Sul võib olla kasvaja. See on üsna haruldane, kuid seda ei saa välistada. Kui sa oled kõrvaldanud kõik muud põhjused, mis võib silmalau tõmblemist põhjustada, kuid see ikka toimub, räägi arstiga.