Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. veebruar 2017, 09:26

Rotaviiruse vastu vaktsineerimine vähendab soolenakkuste tõttu arstilt abi otsimise vajadust (3)

Rotaviiruse vastu vaktsineerimine on vähendanud väikelastega ägeda soolenakkuse tõttu perearsti poole pöördumist ning karjaimmuunsuse teket näitab visiitide vähenemine ka suuremate laste ja täiskasvanute seas, ilmneb Ühendkuningriigis läbi viidud uurimusest.

Ühendkuningriigis alustati rotaviiruse vastu vaktsineerimisega 2013. aastal. Varasemad uuringud on näidanud, et vaktsineerimisega on vähenenud ägedate soolenakkustega erakorralise meditsiini osakondadesse pöördumine ja hospitaliseerimine, vahendab meditsiiniportaal Med24. Nüüd uuriti pöördumisi ka perearstide poole ning hinnati kulusid tervishoiuteenustele kõikides tervishoiusektorites.

Uurimuseks vajalikud andmed koguti andmebaasist, mis hõlmab 7% elanikkonnast; analüüsimiseks võeti andmed vaktsineerimise-eelse perioodi (2008–2013) ja vaktsineerimise esimese kahe aasta kohta (2013–2015). Hinnati pöördumisi ägeda gastroenteriidi tõttu kuni viieaastaste laste hulgas, suuremate laste ja täiskasvanute hulgas. 

Pärast vaktsineerimisega alustamist vähenes ägeda gastroenteriidi tõttu pöördumiste hulk väikelaste seas 15% võrra, kusjuures vähenemine ulatus kuni 41%-ni nendel kuudel, mil rotaviirusesse haigestumine on tüüpiliselt olnud kõrge. Pöördumiste hulk vähenes aga ka suuremate laste ja veidi isegi täiskasvanute hulgas. Tüüpilise hooajalise haigestumiste laine hoidis vaktsineerimine täielikult ära ja haigestumine ägedasse gastroenteriiti püsis stabiilsena juba kahel esimesel vaktsineerimise aastal. 

Hinnanguliselt hoiti vaktsineerimise esimese aasta jooksul <5-aastaste laste hulgas ära kokku 87 000 visiiti perearstide juurde, erakorralise meditsiini osakondadesse või hospitaliseerimist. See tähendab umbes 12,5 miljoni naela suurust kokkuhoidu tervishoiukuludelt. 

Praegu on käimas analüüsid, kus võrreldakse vaktsineeritud ja vaktsineerimata väikelaste ägedasse gastroenteriiti haigestumist.