Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. veebruar 2017, 10:55

Uus-Meremaa eakate käsitöötrend: surnukirstude ehitamine (2)

Coffin Club ehk Kirstuklubi käib koos, et anda vanematele inimestele tegevust ja annetada oma loomingut ka neile, kelle jaoks kirstud liiga kallid on.

Uusmeremaalased Roger Terry ja tema abikaasa Grace ei ole eriti huvitatud kudumisest või raamatuklubidest või muudest vanainimeste hobidest. Nemad kohtuvad teisipäeviti oma sõpradega Coffin Clubis ehk Kirstuklubis, et ühes vanas spordihoones surnukirste valmistada. Uus trend on kogu Uus-Meremaal moodi läinud, kirjutab New York Times.

"Oi, meil on väga lõbus," ütleb 77-aastane Grace. Kodus on tal endale tehtud kirst, mis on maalitud kahvatulillaks ja kaunistatud tumelillade hortensiaõitega. Tema abikaasa räägib, et Coffin Clubil, mis asutati 2013. aastal, on 120 liiget. Neist vanim on 94-aastane, kuid enamik on 70ndates eluaastates.

"See annab meile vanatoidele midagi huvitavat, midagi teha," räägib Roger. "Aga eks sellel on ka eesmärk." Isetehtud kirst on tunduvalt odavam kui see, mida matusebüroost osta saab. Kirste valmistatakse saepuruplaatidest, mis lõigatakse valmis nii, et neist saaks õige kujuga mudeli valmis teha. Paari sõnul ei pea isetehtud kirstud sugugi jääma maa-alust kasutust ootama, vaid neid saab ka tavaliseks mööbliks ümber maskeerida. Patjade ja tekkidega saab imesid teha, seniks kuni kirstu õigeks otstarbeks vaja läheb.

Ent mis saab siis, kui enda kirst on valmis? Grace selgitab, et nende klubi tegeleb ka heategevusega. Kuna kirstud on kallid, pakuvad nemad oma loomingut tasuta neile, kelle jaoks oma lähedaste matuste korraldamine rahaliselt üle jõu käib.

"Ma olen näinud, kuidas inimesed oma kirstu tehes tõeliselt ellu ärkavad," viskab Grace väikese võllanalja.