Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. aprill 2017, 15:50

Tohoh! Ülekaalulisus on seotud 11 erineva vähiga (6)

Liigne keharasv võib suitsetamise kõrval olla üks peamisi vähitekitajaid - värske uuring seostab ülekaalu tervelt 11 erineva vähitüübiga.

Ajakirjas BMJ avaldati ülevaateuuring, milles vaadeldi 507 erineva uuringu, 5645 vähijuhtumi ning 1,7 inimese andmeid, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Koonduuringus analüüsiti seoseid ülekaalulisuse näitajate (kehamassiindeks (KMI), kaalutõus ja taljeümbermõõt) ning 36 vähipaikme vahel. Kõik ülevaatesse haaratud tööd olid jälgimisuuringud, mis ei võimalda selgitada põhjuslikku seost. 

95-s KMI-le keskendunud uuringus leiti seosed söögitoru-, luuüdi, käärsoole- (meestel), rektumi- (meestel), sapiteede-, pankrease-, endomeetriumi- (premenopausis naistel) ja neeruvähiga. Iga 5 kg/m2 KMI lisandumisega tõusis vähirisk 9% (kolorektaalvähi puhul) kuni isegi 56% (sapiteedevähi puhul). 

Postmenopausis naistel, kes polnud hormoonasendusravi kunagi kasutanud, suurenes rinnavähirisk iga 5 kg kehamassi kasvu kohta 11%.

Endomeetriumivähi risk suurenes 21% talje-puusaümbermõõdu suhte kasvamisel 0,1 võrra. 

Lisaks seostati kaalutõusu kolorektaalvähi riski suurenemisega ning KMI kasvu sapipõie-, mao kardia- ja munasarjavähi riskiga ning hulgimüeloomi suremusega. 

Seos ülekaalu ja muude vähipaikmete vahel võib olemas olla, aga tõendus selles valdkonnas ei ole väga hea kvaliteediga. Eelmisel aastal avaldatud rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri raport oli sarnaste tulemustega, kuid leidis lisaks seosed maksa-, kilpnäärme- ja munasarjavähiga, mida praeguses ülevaates ei tuvastatud. 

Uurijad ütlevad, et liigne keharasv võib olla suitsetamise kõrval teine kõige olulisem vähi riskifaktor.