Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
5. juuni 2017, 11:18

Mida presidendid vastastikku kinkisid?

GALERII | LEEDU PRESIDENT EESTIS | President Kaljulaid soovitas oma mehel rohkem sporti teha (40)

Täna hommikul saabus Eestisse kahepäevasele riigivisiidile Leedu president Dalia Grybauskaitė, keda tervitasid Kadrioru lossis president Kersti Kaljulaid ja tema abikaasa Georgi-René Maksimovski.

Mõni minut enne külaliste saabumist pani Eesti esipaar vanemkäsundusohvitser Rein Vaabeli juhatusel täpse lahinguplaani paika. Lossi trepil arutati, kes kus seisma peab, millises järjekorras kõlavad hümnid ning kuna õues tibutab vihma, soovitas Vaabel, et presidentide kohal hoitaks vihmavarjusid. "Tavaliselt hoitate te neid sellisel kõrgusel, et neist pole kasu," muigas Kersti Kaljulaid.

 Foto: Geidi Raud

Plaan paigas, jäid Kersti Kaljulaid ja tema abikaasa viivuks kahekesi trepile ootama. Georgi-René Maksimovski poetas oma abikaasale, et tal pintsak veidike kisub. Kersti Kaljulaid naeris ja vastas: "Rohkem sporti!" Seejärel astuti uhkel sammul lossitrepist alla, et väljas Grybauskaitė pidulikult vastu võtta.

Foto: Geidi Raud

Saabumistseremoonia õues umbes kümne minuti jooksul läbi tehtud, astusid riigipead lossi. Kaljulaid juhtis oma Leedu kolleegi tähelepanu lossiaknast avanevale kaunile vaatele. Kaunistavad ju siinset maastikku purskkaev ja ilupõõsad.

Seejärel kirjutas Dalia Grybauskaitė külalisteraamatusse, kuhu tekst "Soovides Eesti rahvale küllust ja rahu," oli juba Kaljulaidi kantselei töötaja poolt valmis kirjutatud ning Leedu presidendi vaev oli sinna vaid kuldse sulepeaga allkiri anda ja kuupäev lisada. 

Foto: Teet Malsroos
Foto: Geidi Raud

Edasi vahetasid riigipead kingitusi. Leedu president kinkis Kaljulaidile peene kausikese. Kuigi vastastikused kingitused olid juba riigipeade ruumi sisenemisel kapil valmis, tõstis Grybauskaitė Leedust toodud kingi õhku, demonstreerimaks Kaljulaidile, et see paistab vastu valgust vaadates läbi. Kaljulaid noogutas mõtlikult ja tänas ilusa kingi eest.

Foto: Teet Malsroos
Foto: Teet Malsroos

Kaljulaid andis Grybauskaitėle üle eesti klaasikunstniku Mare Saare kunstiteose ja ka tema raamatu "Fragile".

Foto: Teet Malsroos