Foto: VIDA PRESS
Keha
8. juuni 2017, 12:52

Kuidas teha kindlaks, kas sa oled paks mees? Unusta kehamassiindeks ja haara mõõdulint

Okei, need keskkooliaegsed teksad ei lähe sulle enam jalga. Aga kuidas teha kindlaks, kas need mõned lisakilod on juba oht su tervisele? Men's Health pakub head valemit.

Arstid kasutavad tavaliselt ülekaalu määramiseks kehamassiindeksit (KMI). Aga KMI ei ole alati täpne – näiteks on lihasmees The Rock ehk USA näitleja ja endine šõumaadleja Dwayne Johnson selle arvestuse kohaselt paks mis paks.

Ühendkuningriigi Leedsi ülikooli teadlased otsustasid katsetada erinevaid mõõte: KMI, vööümbermõõt, vöö- ja puusaümbermõõdu suhe, vööümbermõõdu ja pikkuse suhe ning ruutjuur vööümbermõõdu ja pikkuse suhtest. Katses osales 81 inimest ja teadlased püüdsid saada selgeks, millised mõõdud ja arvutused on ülekaalu määramiseks kõige täpsemad. Arvutusi võrreldi luude tiheduse skaneerimise (DXA) tulemustega – too skaneerimine annab terve keha rasvasisalduse protsendi ja siseelundite rasva massi. 

Lõppkokkuvõttes leiti, et keha rasvasisaldust ja siseelundite rasva hulka näitab kõige täpsemini vööümbermõõdu ja pikkuse suhe. DXA puhul loetakse ülekaaluks, kui rasv moodustab üle 25% kehamassist.

The Rocki puhul näitab KMI olematut ülekaalu, aga selles testis oli vastupidi. Kehamassiindeksi järgi oli vaid üks mees kuuest ülekaaluline, aga DXA testi järgi ligi pooled.

Igatahes: mõõdulint kätte ja mõõtma. Vööümbermõõdu ja pikkuse suhte saad nii, et jagad vööümbermõõdu oma pikkusega. Pole vahet, kas arvutad tollides, meetrites või sentimeetrites – peaasi, et kasutad mõlema mõõdu puhul samu ühikuid. Arvutuse tulemus peaks jääma alla 0,54. Kui tulemus on suurem, siis võib see tähendada, et paksus ohustab juba su südant, võib mõjutada insuliini tootmist ja ainevahetust.

Üks väike näidismõõtmine. Oletame, et sa oled 178 sentimeetrit pikk ja su vööümbermõõt on 94 sentimeetrit. Jagamistehe annab tulemuseks 0,53 – ohtlikult paks sa veel ei ole, aga "sangade" vähendamise peale võiks mõelda küll.