Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. juuni 2017, 15:25

Üheksa asja, mida igaüks võiks veenilaienditest teada (2)

Järjest rohkem lubavad ilmad ilma sukkadeta käia. See teeb aga naised murelikuks, sest nad pole veendunud, kas nende jalad on lühikeste seelikute ja pükste kandmiseks täiuslikud. Eriti, kui säärtelt paistab ämblikuvõrgutaoline veenivõrk.

Veenilaiendid mõjutavad suurt osa naistest. Woman´s Day toob välja üheksa punkti veenilaiendite kohta, mida igaüks võiks nende kohta teada.

1. Jalg üle põlve istumine ning kõrgete kontsade kandmine ei põhjusta veenilaiendeid. Need on nii-öelda vanadelt naistelt pärit müüdid, mis ei pea teps mitte paika. Küll aga võib pikaajaline seismine või istumine veenilaiendeid tekitada. Lisaks on veenilaiendite tekkimise riskiteguriteks ülekaal, suitsetamine, vähene liikumine ja hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarbimine.

2. Veenilaiendid ei ole lihtsalt kosmeetiline probleem. Kõige levinum eksiarvamus veenilaiendite kohta on see, et veenilaiendeid ravitakse pelgalt edevuse pärast. Kuigi ka spetsialistid on nõus, et enamasti ei ole veenilaiendite taga tõsiseid tervisehäireid, rõhutavad nad samas, et neid ei tohiks ignoreerida. Veenilaiendid põhjustavad nimelt jalgades väsimust, paistetust ja ka ebamugavustunnet. Ka võivad veenilaiendid olla esimene hoiatusmärk mõnedele tõsistele tervisehäiretele nagu seda on veenitromboos, vere hüübimishäired või vereringehäired. Kindlasti tuleb arstile oma muret kurta siis, kui sul on veenilaiendid ning lisaks sellele on su jalad päeva lõpuks või pärast treeningut rasked ja valusad.

3. Veenilaiendid on geneetiliselt päritavad, kuid need ei pruugi tulla vaid ühelt vanemalt – need võivad esineda mõlema vanema liinis ning ilmneda hoopis üle põlve.

4. Veenilaiendid ja veenide niinimetatud ämblikvõrk ei ole üks ja sama asi. Veenide "ämblikvõrgu" moodustavad peenikesed sinised veresooned, mis muutuvad läbi naha nähtavaks. Tavaliselt on need ohutud, kuid võivad olla esimeseks märgiks vereringehäiretest ning veenilaiendite tekkest. Veenilaiendid on venitatud niinimetatud laienemine, mispuhul koguneb soontesse rohkem verd. Need on tavaliselt tumepunast või sinist värvi, laienenud, tursunud ja nahapinnale väljakummuvad, silmale nähtavad. Veenilaiendid on märk sidekoe nõrkusest. Veenide "ämblikvõrk" ja veenilaiendid võivad olla inimesel ka ühel ja samal jalal.

5. Ka meestel on veenilaiendid. Veenilaiendite puhul ravi otsijaist on 70-80% naised, arstide arvates ei kipu mehed selle murega lihtsalt eriti nende poole pöörduma.

6. Rasedus võib tekitada veenilaiendeid. Asi on selles, et rasedus avaldab olulistele veresoontele, mis su alakeha verega varustavad, suurenenud surve. Samuti võib hormoonide tulv verevarustust häirida. See kõik suurendab riski veenilaiendite tekkeks ning seetõttu pole raseduse ajal tekkivad veenilaiendid midagi erilist.

7. Parim viis veenilaiendeid ennetada on regulaarne treening. Mida rohkem sa liigud ja tervislikumalt elad, seda parem on. Vereringet ergutavad hästi ujumine ja treppidest ronimine. Head on ka kõndimine ja varvastele tõusmine. Viimast saab, muide, teha kõikjal. Tõsta aga aeglaselt kannad maast lahti ja siis pane tagasi maha.

8. Veenilaienditest tingitud inetuse peitmiseks ei ole suuri võimalusi, peale arstliku ravi muidugi. Kuid sul on vähemalt võimalik laienditest tingitud valu leevendamist näiteks kompressioonsukkade või sukkpükstega, mis on apteekides täiesti saadaval.

9. Veenilaiendite ravi on parem, kui kunagi varem. Veenilaiendeid suudavad arstid tänapäeval osavalt ja kärmelt lõigata, enamasti ei jää sellest operatsioonist jalgadele arme ning inimene paraneb kiiresti.