Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
6. juuli 2017, 12:10

Arst: rasedad ei peaks veenilaiendite tõttu kirurgi konsultatsioonile minema

"Paar korda kuus satub minu vastuvõtule teise või kolmanda trimestri rase, kes on väga mures oma jaja veenilaiendite pärast," nendib Ida-Tallinna keskhaigla veresoontekirurg Veronika Palmiste. Ta ütleb, et tema arvates ei peaks rase veenilaiendite tõttu kirurgi konsultatsioonile minema. 

"Mitte keegi meist ei hakka rasedale pakkuma kirurgilist või mingit muud tüüpi veenilaiendite korrektsiooni - seega tunne pärast konsultatsiooni, et mitte midagi ei muutunud, on garanteeritud," selgitab Veronika Palmiste suhtlusportaalis Facebook. 

Tema sõnul on veenilaiendid väga sage krooniline haigus nii meeste kui naiste hulgas. "Tegemist on geneetilise eelsoodumusega ning haigus on hormonaalsest kõikumisest sõltuv," lausub ta, et kui veenilaiendid olid juba enne rasedust, siis on täiesti loomulik, et raseduse jooksul veenilaiendid muutuvad ulatuslikumaks ning rohkem märgatavaks.

Veresoontekirurg paneb südamele, et see, mida nii ämmaemand kui ka perearst räägib kompressioonravist suka ja sukkpüksiga, on täiesti õige. "Rase, kes soovib oma veenilaiendite haigust raseduse jooksul kontrolli all hoida, peab kandma regulaarselt kompressioonravisukki," rõhutab ka Palmiste.

Ka on Palmistelt küsitud, kas veenilaiendid jalgadel on vastunäidustus normaalseks sünnituseks. "Vastus sellele küsimusele on ei," lausub ta.

Veresoontekirurg lohutab, et kuigi jalg võib raseduse käigus päris kohutav välja näha, pole mõtet meelt heita. "Raseduse ja imetamisperioodi lõppedes läheb tekkinud veenilaienditest väga palju tagasi ning jääkleidu võime hiljem korrigeerida," sõnab Palmiste, et iga asja jaoks on oma aeg ning koht. Ning oma ootusaega pole küll mõtet tema kinnitusel veenilaiendite pärast muretsemisega ära rikkuda.