ÕPI TÖÖGA PIIRI PIDAMA: Luba endal puhkuse ajal aeg-ajalt postkasti kiigata, kui ole enda vastu range ning ära meilide lugemisega liiale mine.Foto: VIDA PRESS
Meeled
20. juuli 2017, 04:00

Töönarkomaani teejuht stressivabaks puhkuseks

Lõõgastumine ei tohiks närve krussi ajada, kuid palavikuliselt kiireks muutunud maailmas avastavad paljud, et ei suuda puhkusel töömõtteid peast heita. Veebikülg OnlineHealth jagab nõuandeid, kuidas end puhkusele häälestada, kuidas end võimalikult hästi välja puhata – ning kuidas võimalikult valutult tööle naasta.

Puhkuse-eelsed nädalad

  • Planeeri. Varu piisavalt aega, et lõpetada pooleliolevad tööülesanded. Ära võta uusi projekte. See tagab tunde, et oled iseenda peremees, ja vähendab süümepiinu aja mahavõtmise pärast.
  • Delegeeri. Leia usaldusväärne isik, kes saab su äraolekul tähtsate ülesannetega hakkama. Saad rahumeeli puhata ja võid tööle naasta kindlas veendumuses, et sind ei oota kuhjunud töökoorem.
  • Harjuta. Hakka lõõgastuma juba enne puhkusele minekut. Varu õhtuti aega mõnusaks äraolemiseks. Planeeri reisi – otsi sihtpunkti kohta infot, kuula temaatilist muusikat ja vaata mõnd filmi. See kruvib ootusärevuse mõnusalt kõrgele. Ent ära oma puhkust üle planeeri.
  • Unusta töö. Anna endale lubadus, et puhkuse ajal sa tööasjadega ei tegele.
  • Sa väärid puhkust. Inimesed kipuvad puhkamise pärast süümepiinu tundma. Nii ei tohi! Lõõgastuma ei pea üksnes nädalavahetusel, vaid ka pikema aja jooksul. Tööst tuleb füüsiliselt eemalduda, selleks et uut jõudu juurde saada.

Puhkus

  • Luba endal aeg-ajalt postkasti kiigata. Viska oma e-kirjadele vahetevahel pilk peale, veendumaks, et midagi katastroofilist pole sinu äraolekul juhtunud. Kuid ole enda vastu range ja ära meilide lugemisega liiale mine. Kehtesta enda jaoks kindel kellaaeg, millal postkasti piiluda.
  • Anna endale kohanemisaega. Esimene puhkusepäev võib tõelise töönarkomaani jaoks põrgulik olla. Ära lase nina norgu, kui tunned, et sa ei oska vabu päevi nautida. Kinnita endale, et harjud peagi ja hakkad uutmoodi olemisest mõnu tundma.
  • Ära eelarvet lõhki aja. Kui pikk ja luksuslik puhkusereis käib rahakoti pihta, kaalu pikka nädalalõppu või sõida kodulähedasse kuurorti. “Sagedasemad lühemad puhkused võivad olla kasulikumad kui üks pikk iga ühe-kahe aasta tagant,” kinnitab USA psühholoog Melanie Greenberg.
  • Katseta midagi uut. Kasuta vaba aega ja katseta uusi tegevusi. Eriti head töömõtete peletajad on sportmängud – madinat ja lusti on nii palju, et probleemid ununevad. Mõni aga lõõgastub enim rannas päevitades, massaažis käies või lihtsalt omaette pikutades.
  • Hoia nutitelefonist eemale. Kui sa pole suuteline telefoni täiesti välja lülitama, timmi seda nii, et iga su meili peale märguannet ei tuleks. Nii saad puhkusele keskenduda ja ka ööuni tuleb magusam.
  • Ära pildistamisega liialda. Psühholoogid on leidnud, et kui klõpsime fotosid, ei viitsi aju nähtut meelde jätta, sest usaldab fotoaparaadi mälu. Kui kulutad puhkusel palju aega pildistamisele, jääb mälestuste ülesehitamine soiku.
  • Sunni end mitte töötama. Sa oled puhkusel selleks, et tööst puhata ja akusid laadida. Puhkuse ajal tööd tehes tekitad endas ja lähedastes stressi. Hiljem tööle naastes oled endiselt tõre ja välja puhkamata.
  • Unista. Puhkusel on sul aega unistada ja võid avastada, et sulle tulevad pähe ülimalt loomingulised mõtted. Puhanud aju suudab leida uusi seoseid ja lahendusi. Seetõttu ongi inimestel pärast puhkust tööle naastes ahaa-elamused.

Valutu töölenaasmine

  • Keskendu e-kirjadele. Tööl pead ühe esimese asjana kirjavahetusse süüvima, et saaksid oma ülesanded tähtsuse järjekorda seada ja põletavaimad asjad esimesena ära teha.
  • Poe peitu. Sa ei pea end laua alla peitma, kuid jäta esimeseks tööpäevaks oma elektronposti automaatvastuseks “kontorist väljas”. Nii on sul enne tavapärast hullumeelset töörütmi üks rahulik päev aklimatiseerumiseks, ilma et peaksid kolleegide pealetungile vastama.
  • Mõtle, mida sa puhkusest õppisid. Kas avastasid uuesti, kui väga sa armastad basseinis ujuda? Võib-olla leidsid kaasahaarava raamatu. Ehk mõistsid, et kaheksatunnine uni on tõepoolest hädavajalik. Võta kasutusele kõik stressivastased taktikad, mida sa puhkusel õppisid.
  • Ära tööta hilise õhtuni. Ületundide tegemine võib tööle naasmisel küll ahvatlev olla, kuid võta nõuks õigel ajal töölt lahkuda.