Häälele mõeldes tuleks juua piisavas koguses vedelikku. Foto: Vida Press
Hea nõu
15. september 2017, 09:33

Mida teha, kui hääl on kähe?

„Kui hääl on kähe, tuleks seda esmajoones säästa, et vältida hääle täielikku kadumist,“ sõnab proviisor Jaan Jänes.

Tema soovitusel peaks hoiduma ka sosistamisest, kuna see pingestab häälepaelu veelgi. „Kõige parem on võimalikult vähe rääkida või siis teha seda poolkõva häälega,“ õpetab proviisor ja annab mõned nõuanded, mida käheda hääle korral järgida.

* Joo palju ja õigesti. Oma häälele mõeldes tuleks juua piisavas koguses vedelikku. Kõige parem oleks juua ligi kaks liitrit päevas, et nii suu- ja neelulimaskest kui ka häälepaelad saaksid niisutatud. Juua tuleks magustamata jooke, mis ei ole liiga külmad ega ka kuumad.

* Toitu õigesti. Häält mõjutab ka söök. Enne seda, kui on tarvis rohkem kõneleda, ei tohiks süüa vürtsikaid ega teravaid roogasid, kuna suu limaskest võib ärrituda. Sel puhul on targem süüa kerge ja mahe eine. Näiteks supp või veidi aurutatud köögivilja kalaga – nendel roogadel on veel see eelis, et kõht ei tundu pärast raske.

* Väldi tugevat köhatamist. Tugev köhatamine on äärmiselt häältkurnav tegevus, kuna häälepaelad põrkuvad siis teineteise vastu täie jõuga. Kui kurku vaevab kähe tunne, tuleks pigem juua lonks vett või neelatada teadlikult mitu korda järjest. Kerge köhatlemine on häälele samuti parem kui tugev köhatus.

* Püüa vähem rääkida. Kuigi seda võib olla keeruline ellu viia, siis parim teguviis on selline: kui sul  läheb hääl ära ja kurgus tekib sügelus, lähtu põhimõttest, et vaikimine on kuld. Sage rääkimine põhjustab niigi haigestunud häälepaeltele lisakoormust.

* Kasuta limaskestade niisutamiseks hüaluroonhapet. Apteekides müügil olevad hüaluroonhapet sisaldavad imemistabletid niisutavad limaskesti kiiresti ja tuntavalt. Näiteks GeloRevoice® kurgutabletid sisaldavad hüaluroonhapet, mis süljega segunedes jaotub ühtlase pehmendava palsamikihina üle põletikulise ja ärritunud limaskesta pinna. See niisutab, kaitseb limaskesta täiendava ärrituse eest ja vähendab hästi häälekähedust.