Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
3. oktoober 2017, 12:42

Tänavune vaimse tervise kuu keskendub vaimse tervise hoidmisele töökohal

Värskelt alanud vaimse tervise kuul võetakse fookusesse tööteemad: läbipõlemine, töö ja pereelu ühitamine, sobiva töökoha leidmine, igapäevaste pingetega toimetulek ja muud sellega seondvad teemad.

Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel on oktoobris kogu maailmas fookuses vaimse tervise teemad. Eestis toimuvad Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni (VATEK) eestvedamisel terve oktoobrikuu vältel erinevad tasuta töötoad, mis keskenduvad töörõõmu taastamisele või leidmisele. Vaimse tervise kuu sündmuste raames tähistatakse 15. oktoobril ülemaailmset vaimse tervise päeva messiga“Vaimne tervis töökohal – läbipõlemisest töörõõmuni” Rahvusraamatukogu saalis ja fuajees kell: 10.00-18.00.

“Sel aastal võtsime fookusesse vaimse tervise töökohal,” rääkis Tallinna ülikooli vaimse tervise professor Airi Värnik“Kuna töö võtab ära meilt suurema osa ärkveloleku ajast, siis on töörõõm väga oluline küsimus. Kahjuks on pidev ja pikaajaline stress töökohal paljudele tuttavad nähtused ning sealjuures ei osata märgata esimesi ärevuse, depressiooni või läbipõlemise märke. Oktoobrikuu jooksul püüame tõsta inimeste teadlikkust ohumärkidest ja anda näpunäiteid seesmise rahu ja tasakaalu leidmiseks, mis aitavad nautida tööprotsessi,” rääkis Värnik.

Vaimse tervise kuu eestvedaja ja Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask toonitab, et igasugune investeering töötaja füüsilise või vaimse keskkonna parandamisesse toob kuhjaga tagasi. Töö efektiivsus tõuseb, puudutud päevade hulk väheneb - kasu saab sellest nii tööandja kui ühiskond laiemalt. End vajaliku ja väärtuslikuna tundmine on olulised õnne ja pika eluea allikad,” selgitas Sisask.

Sisask loodab, et vaimse tervise kuu aitab inimestel mõtestada oma tööelu ja vajadusel midagi enda või töökoha parandamiseks ära teha. Oluline on ka probleeme märgata, tunnistada ja vajadusel abi vastu võtta. Vaimse tervise kuu jooksul saab muuhulgas ka erinevate abisaamise võimalustega tutvuda.