Foto: Vida Press
Keha
19. november 2017, 11:26

Päev otsa magamine unevõlga tasa ei tee (2)

Kui oled nädalavahetusel pralletamisega liiale läinud ning plaanid täna päev otsa voodis lamada, ära parem näe vaeva: teadlaste hinnangul ei ole järelemagamisest organismile mingit kasu.

Pärast rasket töönädalat ning pidutsemisõhtuid veedavad paljud pühapäeva põõnates, lootes, et nii puhkab keha unepuudusest välja. Nii see aga ei ole, kirjutab Daily Mail.

Ööpäevas kuus või vähem tundi magades inimese tegevusvõime langeb ning kaks ööd niinimetatud remondiund seda ei paranda. Nädalavahetuse uneralli võib parimal juhul natuke selgema mõtlemise anda, aga reaktsiooni see ei paranda: tunned end ikka aeglase ja kohmakana.

Sellele tulemusele jõudsid teadlased, kui uurisid noori mehi ja naisi, kes veetsid laboris 13 ööd. Esimesed neli ööd magasid kõik kaheksa tundi öö kohta, hiljem kuus ööd vaid kuus tundi, millele järgnes kolm "remondiune" ööd, mil võis magada 10 tundi. Ilmnes, et järelemagamine aitab küll väsimust vähendada, aga sooritusvõime paranemisele see kaasa ei aita.

Veel selgus, et väljapuhkamisel on järelemagamine meestele olulisem kui naistele, sest viimased suudavad unepuudusega paremini toime tulla. Kuid naised ei peaks siiski korralikust ööunest loobuma, erinevalt meestest tekitab unepuudus neil pikapeale südameprobleeme ning suurendab kooselu lagunemise riski.