Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. november 2017, 14:20

Viis tervisehäda, mille toovad kõrged kontsad

Iga naine teab, et kontsaga kinga kandes on jalad ilusamad ning enesekindlust lisandub ka robinal. Paraku teab ka iga naine, et kõrge kontsaga kingad ei ole väga mugavad. Ja mitte ainult – nende pidev kandmine võib kaasa tuua ka tervisehädasid.

Seda kinnitavad kõrgete kontsade kandmist uurinud teadlased, nentides ikka ja jälle: parem oleks, kui naised kannaksid mõistliku kontsakõrgusega kingi, vahendab Lifehack ja toob välja viis tervisehäda, mis on põhjustatud kõrgete kontsade kandmisest.

1. Liigesepõletik. Harvardi ülikoolis läbi viidud uuring kinnitas, et kui kontsa kõrgus on viis sentimeetrit, kurnab see põlve 23% madalatest kontsadest rohkem. Et naine ei kaotaks kõrge kontsaga tasakaalu, lükkub ka põlv seesuguseid kingi kandes veidi ettepoole ning see põhjustab osteoartriiti. Naistel esineb seda liigesepõletikku kaks korda rohkem kui meestel.

2. Jalalihaste kahjustused. Et kontsakingade kandmine surub jalad ebanormaalsesse asendisse, võib tulemuseks olla krooniline valu jalgades, samuti lihasspasmid. 

3. Ishias. Kontsakingade kandmine paneb ka alaseljalihased suure surve alla ning tulemuseks on ishias – istmikunärvipõletik. See muudab nii seismise, istumise kui kõndimise väga ebamugavaks ning isegi valulikuks.

4. Kaela- ja peavalud. Moondunud kehaasend mõjutab ka õlavöödet ning see omakorda kurnab kaelalihaseid ja põhjustab kaela- ja peavalusid.

5. Luukahjustused. Kui kontsaga kingi kantakse pikka aega järjest, võib tulemuseks olla jalaluude mõranemine. Oht jalg välja väänata suureneb kõrgeid kontsi kandes nagunii.