Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
24. november 2017, 15:35

Viis taimetoitlaste toitumisnippi, mida võiks järgida igaüks (5)

Kuigi tervislik toitumine tähendab ennekõike tasakaalustatud ja mitmekesist toitumist, on meil kõigil taimetoitlastelt üht-teist kasulikku kõrva taha panna.

* Eelista hooajalisi puu.- ja köögivilju. Hooajaline kraam on sageli odavam, kuid ka toitaineterikkam ja maitsvam, kui hooajaväline kaup, tuletab meelde portaal Today . Eriti hea on, kui üht-teist saaks ise kasvatada või metsast korjata.

* Tarbi kiudaineid. Oma toitumist tõsiselt jälgivad täisveganid saavad võrreldes kõigi teistega toidust üldjuhul rohkem kiudaineid. See tähendab, et igaüks võiks iga päev süüa nii puu- kui köögivilju, pähkleid ja seemneid, samuti teravilju ja kaunvilju. 

* Hangi valkusid taimedest. Kehale on kasulikud nii taimsed kui loomsed valgud, sestap võiksid paaril päeval nädalas teised esimestega asendada. Taimseid valke on liiatigi kergem seedida, kuid kõht püsib täis ikka.

* Tarbi südamesõbralikke rasvu. Keha vajab jäid rasvu, mida saab näiteks pähklitest ja seemnetest, avokaadost ja oliivõlist. Kui sa neid sööd, on su immuunsüsteem tugevam.

* Tarbi toidulisandeid. Mitte keegi ei saa mitte kunagi toidust kätte kõiki vajalikke mineraale ja vtamiine. Sestap on vägagi mõistlik oma menüüd analüüsida, lasta arstil teha vitamiinisisaldust näitavad analüüsid ning vastavalt sellel lisada oma igapäevamenüüsse toidulisandeid.