Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. detsember 2017, 09:29

Pidev väsimus ja kurnatus – põhjuseks võib olla D-vitamiini puudus!

„Sul on D-vitamiini tase nii madal, et pead kindlasti hakkama vitamiine võtma,“ ütleb apteeker kaastundlikult pead vangutades. Äsjasel mõõtmisel selgus, et D-vitamiini tase minu kehas on kõigest 29 nmol/L. Normaalne on vähemalt 75 nmol/L.

Olen ka ise tulemusest jahmunud. Loomulikult teadsin varasemaltki, et D-vitamiini saab peamiselt päikesest ning meil Eestis pole seda piisavalt. Lisaks saab veidi D-vitamiini ka toidust nagu piim, kala, munad.

Võin aga julgelt öelda, et eelmainitud toiduained kuuluvad minu menüüsse ja päikest ma armastan! Suviti veedan iga võimaliku hetke oma päikesepoolsel rõdul ning käin mitu korda aastas soojal maal. Kuidas on võimalik, et minul on nii madal D-vitamiini tase? Ja kui väike on see veel neil, kes eelistavad päikesekiirte eest pageda?

Et D-vitamiini taset kõrgemaks saada, soovitatakse mulle Ecoshi Eestis toodetud D3-vitamiini, mis on valmistatud kvaliteetse kookosõli baasil. Varasemalt olen võtnud D-vitamiini ainult tablettide kujul ning seetõttu tekib väike umbusaldus – on ehk pipeti ja pudelikesega jändamine tüütu?

Pisike pruuni etiketiga pudelike võidab siiski kohe mu südame ja peamiselt just mugavuse mõttes. Miks ma olen üldse tablette neelanud? Kõik ravimid ja vitamiinid võiksid olla vedeliku kujul. Tilgakese D-vitamiini (4000-IU) keelele tilgutades ei teki mul hetkekski emotsiooni, et võtan ravimit ning suureks plussiks on, et seda saab manustada igal pool. Vett ei ole vaja ning suhu jääv kookosemaitse on igati meeldiv.

Ma ei saa öelda, et esimestel päevadel mingit erinevust tajun. Nädalakese pärast on aga absoluutselt teine lugu: mul on reaalselt energiat. Millal mul viimati selline energia oli? Jah, meenub küll – siis, kui elasin aastakese välismaal. Aga seal oli ka rohkelt päikest.

Viimasel ajal on aga olnud mu päevad sellised, et hommikuti on raske ärgata (pole justkui välja maganud), tööl on olek uimane, raske keskenduda ning kui lõpuks koju jõuan, siis pole muuks jõudu kui niisama diivanil vedelemiseks. Nädalavahetustel on olnud peamiseks tegevuseks magamine või filmide vaatamine. Pean tunnistama, et see pole just minu ideaal elust.

Esimene muutus pärast nädalast D-vitamiini kasutamist on see, et pärast tööd pole ma liigkurnatud. Ma lähen trenni või sõpradega välja teed jooma. Peagi tunnen sedagi, et hommikuti pole enam nii raske ärgata ja lähen tööle, sära silmades. Ma vaatan oma tööasjadele ja ümberolevatele inimestele vastu särava pilguga. Ma olen õnnelik.

Arvasin tõepoolest, et minu väsimuse põhjus oli liiga suur hulk tööd. Aga ei, asi oli hoopis minu organismis, mis nõudis puuduvat osa.

Mis edasi?

Apteeker soovitab mul igal juhul aprillikuuni D-vitamiini tarbida ja võimalusel isegi aasta läbi. Olnud juba tundnud, kuidas see mu enesetunnet parandab, ma sellest loobuda ei kavatse.

Pärast viienädalast tilkade tarvitamist on D-vitamiini tase minu kehas 77. Arvestades, et ma jätkan selle manustamist saab ainult paremaks minna. 

Kuna jõulud on tulemas, plaanin Ecosh Life’i D-vitamiini tilgad kinkida ka oma vanematele. Vanemas eas väheneb D-vitamiini tootmisvõime märkimisväärselt, nii et neile on see igati sobilik ja vajalik kingitus.

Milline on D-vitamiini roll kehas?

D-vitamiinil on väga oluline roll kaltsiumi ainevahetuse regulatsioonil. D-vitamiini vaeguse korral langeb kaltsiumi imendumine soolest, mistõttu ei suuda organism end piisavalt kaltsiumiga varustada. See võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme nagu luude hõrenemine ning hammaste tugevuse vähenemine ja lagunemine. 

Samuti aitab D-vitamiin kaasa immuunsüsteemi ja lihaste normaalsele talitlusele, osaleb rakujagunemise protsessis, toetab stabiilse närvisüsteemi ja vererõhu säilimist.

D-vitamiini puudus võib tekkida vähese päikesevalguse tõttu, rinnaga toitmisel ja raseduse ajal, rascumisel, alkoholi liigtarvitamisel ja vanemaks saades.