Punase liha söömist on seostatud vähkkasvajate tekkega.Foto: PantherMedia / Scanpix
Ohtuleht.ee 14. detsember 2017 13:30
Suur osa vähkkasvajatest ja vähisurmadest on seotud elustiilivalikute ja toitumisega, nendivad USA teadlased.

Ajakirjas A Cancer Journal for Clinicians avaldatud USA teadlaste teadusuuringu tulemused kinnitavad, et lausa 42% vähki haigestumistest ja 45% vähisurmadest on võimalik ära hoida riske ennetades.

Sellisel tulemusel jõuti pärast Ameerika Haiguste Kontrolli-ja Ennetuskeskuse (CDC) 2014 aasta vähki haigestumise statistikat uurides. Teadlased leidsid, et punase töödeldud liha tarbimine, ülekaalulisus, vähese juur- ja puuviljade söömine ja madal kiudainete sisaldust toidus, olid levinumad pahaloomulistesse kasvajatesse haigestumise riskifaktorid, millest inimesel on võimalik hoiduda.

Kõige olulisem riskifaktor selle uuringu järgi oli aga ülekaalulisus.

Samal teemal

Kommentaarid  (17)

Hei, mode, 15. detsember 2017 10:24
kuhu kommi panid? Kirjutasin vaid oma kogemusest.
Olin vähihaige, 15. detsember 2017 10:23
liha, kala, mune ei söönud 17 aastat, alkot ei joo üldse, kaal oli korras. Onko kabineti ukse taga ei näinud ühtegi rasvunut- ainult normaalkaalulisi ( mitte viimase staadiumi ülikõhnu arvestades). Milles siis asi? Stressides ja nendega toime tulemises ja pestitsiidides, herbitsiidides, mida ei saa meie ajal kuidagi vältida. Lihasööjatel ka hormoonidest, antibiootikmidest, mis loomadele antakse.
Kõik kommentaarid

SISUTURUNDUS