Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
19. detsember 2017, 13:35

Huuled pragunevad ja on tursunud? Loe, milliseid tõbesid võib see tähendada! (2)

Värvitud huuled köidavad kahtlemata pilku ning huulevärv peidab nii mõnedki iluvead. Kui su huuled pole aga roosakad, pehmed ja siledad, võib see olla märk mõnest terviseprobleemist.

Good Housekeeping on kirja pannud seitse märki, millega huuled võivad su tervise kohta nii mõndagi reeta.

* Kuivad ja lõhenenud huuled. Pideva huulepalsamiga mökerdamise asemel joo vett, sest kuivad ja lõhenenud huuled tähendavad suure tõenäosusega vedelikupuudust. Ja lõpeta huulte limpsimine!

* Pragunenud servadega huuled. Kui huuled on pragunenud ning une ajal kipud ka ilastama, võib olla tegu seennakkusega. Eriti kimbutab see neid, kes kannavad hambaklambreid.

* Muutunud värviga huuled. Kui sa oled söönud just värvilist pulgagkommi, pole paanikaks põhjust. Kuid see võib tähendada ka tõsiseid terviseprobleeme, näiteks maksahaigust.

* Tursunud huuled.  Huuled lähevad tursesse pärast traumat või ka allergilist reaktsiooni. Viimasel puhul võib lisaks olla keel paistes, lööve nahal või sügelus kurgus.

* Kahvatud huuled võivad olla üks märk sellest, et oled liiga vähe päikese käes. Igaks juhuks võiksid lasta end kontrollida ka aneemia või kasvajate suhtes.

* Tundlikud huuled. Tundlikus kipub reeglina kaasnema allergiliste reaktsioonidega. Kui lisaks tundlikkusele on huuled ka kergelt punakad, võib olla, et oled allergiline mõne ohutu asja, näiteks hambapasta või huulepulga vastu. Püüa neid mõnda ega mitte kasutada ja vaata, mis suga siis juhtub.

* Külmavillid huultel tähendavad, et oled nakatunud herpesviirusega. Õnneks on tänapäeval tegu kontrollitava asjaga - kui tunned, et huuled kihelevad ja vill hakkab tekkima, osta apteegist spetsiaalset ravimit.