Video: Tatjana Iljina
ÕL TV | Õhtuleht
31. jaanuar 2018, 12:16

Millised võimalused on Tallinnas suusatamiseks ja varustuse laenutuseks?

ÕL VIDEO | Suusailm meelitab pealinlased lõunapausi ajal sporti tegema (2)

Eestimaale on lõpuks saabunud korralik talv ning lumepuuduse üle ei saa vähemalt Tallinnas küll kurta. Käisime uurimas, millises seisus on Tallinna terviserajad, kui tihe on radadel suusaliiklus ning palju maksab suusavarustuse rent.

Terviserajad.ee andmetel on korralikud klassika- ja uisutehnikarajad hetkel Pirita terviseradadel ning Nõmme-Harku terviserajal. Samuti saab vabatehnikas sõita Merimetsa terviserajal, kus on looduslik lumikate, aga jälge sisse lükatud ei ole. Ka Tallinna ümbruses Tabasalus ja Viimsis lund napib ning korralikke suusaradu pole.

Et oma silm on kuningas, võtame suuna esmalt Piritale ning üllatuslikult on 2,1 km rada sagimist täis, ehkki tegemist on teisipäeva lõunase ajaga. Loodusliku lume kõrval kasutatakse rajaehituseks eelkõige kunstlund ning miinuskraade kasutatakse maksimaalselt ära - käib vilgas töö, et suusaring pikem saaks. Rajal võib liikumas näha nii suuri kui väikesi. Suusaraja kõrval asuvalt uisuplatsilt leiab samuti mõnegi talverõõmude nautija. Suusatajatega juttu tehes saame teada, et rajaolud on head, suusad libisevad hästi ning kõigil on lume saabumise üle hea meel. 

Kui Pirital tundus, et nii mõnigi on otsustanud oma lõunapausi veeta suusatades, siis Nõmme Spordikeskusesse jõudes tundub, et nädalavahetus on juba käes. Rada lausa kihab suusatajatest ning kui tahta korraks seisma jääda, ümber keerata või laskumiseks julgust koguda, on head hetke selleks raske leida, sest kipud teistele jalgu jääma. Siingi tehakse rajad eelkõige kunstlumest ning ka meie sealoleku ajal käib lumetootmine täie hooga, pakkudes lumise metsa taustal imelist vaatepilti. Valmis on 3-kilomeetrine kunstlumering ning 15-kilomeetrisel Harku ringil saab sõita looduslikul lumikattel. Ka seal ootavad nii vaba- kui klassikatehnikajälg.

Suusatajad Foto: Tatjana Iljina

Paneme seekord endalegi suusad alla ja läheme rada uudistama. Libisemine on tõepoolest hea ning rada peaks sobima igasuguse tasemega sõitjale. Märkame kohe, et tegemist on vist koolide suusatundide lemmikpaigaga - kui Pirital nägime vaid üht õpilaste gruppi, siis Nõmmel on rada erinevas vanuses lapsi täis. Mis aga kõige toredam - me ei kuule ühtegi virinat, et peab suusatunnis osalema. Lapsed tulevad suusalaenutuse uksest õhinal nägudega välja ning pingutavad rajal tehnikat lihvida. Nii mõnigi, kes algul ei saa mäest üles või ei julge sealt alla tulla, ületab ennast ning läheb siis juba veelgi reipamalt uuele ringile.

Vestleme ka ühe kehalise kasvatuse õpetajaga, kes ütleb, et üldiselt lastele suusatada meeldib, ehkki esimestel aastatel 5.-6. klassis on veel raske. Edasi saab tehnika selgemaks ning sõidurõõm aina kasvab. Hinnanguliselt sõidavad ka nooremad õpilased ühe suusatunniga läbi vähemalt 6 km. Tore on näha, et kõik rajal olnud õpetajad teevad tööd südamega ning suusatavad koos lastega, õpetades, suunates ja vajadusel julgustades pidevalt. 

Suusatajad Foto: Tatjana Iljina

Kel isiklikke suuski pole, ei pea seetõttu suusarajalt eemale jääma. Suusavarustust saab Tallinnas rentida Nõmmel ja Pirital. Merimetsa, Pae pargi ja Järve terviseradadele tuleb minna isikliku varustusega. Pirital saab täiskasvanu saabastest, suuskadest ja keppidest koosneva suusakomplekti üheks tunniks 4 euroga, Nõmmel samasuguse komplekti kaheks tunniks 5 euroga. Soodushinnaga 2,50€ saavad suusavarustuse eelkooliealised, õpilased ja pensionärid, Pirital ka tudengid. Selle raha eest saab Nõmmel lumemõnusid nautida kaks tundi, Pirital aga vaid tunni jagu. Kel soovi pikemalt rajal olla, võib varustuse rentida ka kogu ööpäevaks. See maksab Pirital 18€ ja Nõmmel 10€, lisaks peab olema kaasas tagatisraha. Suuski, keppe ja saapaid laenutatakse ka eraldi.

Vaata videost, mis Tallinna suusaradadel toimub ja kuidas meil suusatamine läks!