Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
13. aprill 2018, 12:10

Kuidas allergilist nohu leevendada?

Kuidas allergilist nohu leevendada? Allergoloog dr Kaja Julge soovitab järgmist:

– Nina limaskesta loputamine soolveega on oluline nii sekreedi, koorikute, allergeenide kui ka infektsioonitekitajate eemaldamise seisukohalt. Hüpertooniline soolalahus vähendab ninakinnisust, kuid seda ei soovitata kaua järjest kasutada. 

– Kui öösiti kiusab ninakinnisus justkui luupainaja ning und ei tule ega tule, siis tuleb tolmulesta allergikul unekvaliteedi parandamiseks vähendada oma voodis  tolmulesti. Hea investeering on kvaliteetne hästi puhastatav padi ja voodi kattemadrats.

– Vältida tuleks kokkupuudet allergeenidega. Kahjuks ei saa kontakti täielikult vältida. Eriti ei saa täielikult välistada õietolmu ja tolmulestadega kokkupuudet. Aitab see, kui kodus tihti tolmu võtta, kasutades erifiltriga tolmuimejat ja märgkoristust. Ka aitab voodivarustuse pesemine kuuma veega (vähemalt 60 ºC) ja kuivatamine kuuma õhuga, voodi kattemadratsite kasutamine, patjade väljavahetamine paari aasta järel jne. Siseruumide temperatuur olgu allergiku majapidamises 20−22 ºC ja õhuniiskus alla 50%.

– Arstiga tuleks konsulteerida, et paika panna sobiv ravi. Õietolmuallergia ehk pollinoosi puhul on esmaseks raviks antihistamiinse toimega ravimid. Vajadusel kasutatakse ninna piserdatavaid hormoonpreparaate. Antihistamiinid hakkavad toimima väga kiiresti ja nende tarvitamist alustatakse esimeste haigusnähtude tekkimisel. Püsiva nohu korral on esmaseks raviks ninahormoonid, mida tarvitatakse kuuridena vähemalt 3-4 nädalat järjest, tehes sinna vahele 1-2 nädala pikkuseid ravipause. Küllalt sageli on vaja ravikuuri teha 2-3 kuud järjest. Ninahormooni toime tekib esimese ravinädala jooksul ja püsib umbes nädal pärast kasutamise lõpetamist.

– Kinnise nina avamiseks tarvitatavaid dekongestante võib kasutada vaid lühiajaliselt kuni 5 päeva järjest ja seda nii allergiast kui ka viirusest põhjustatud ninakinnisuse puhul.