Foto: PantherMedia/Scanpix
Kiiksud
8. mai 2018, 15:47

ÄRA MINE NÄRVI: 5 nippi, et võidelda liiklusraevuga

Eelmisel nädalavahetusel sõitis 24-aastane USA õhujõudude veteran Cody Harter oma vanematekoju, et laenata muruniidukit. Teel tagasi koju tekkis tal liikluses tüli ühe teise autojuhiga. Konflikt eskaleerus tõsiseks tüliks – ja teine roolikeeraja pussitas Harteri surnuks.  Men’s Healthi teatel on ligi 80% autojuhtidest kogenud roolis olles ühel või teisel hetkel agressiivsust või liiklusraevu. Miljonid roolikeerajad on vihahoos meelega teisele autole ette keeranud või neid ramminud. Järgnevalt viis meetodit, et saada rooliraev aegsasti kontrolli alla – enne kui see väga ebameeldivate tagajärgedega lõppeb. Tsiteerime üht Eesti räpparit: „Ära mine närvi, ära mine nah“.

1. Kohanda oma liiklemiskeskkonda

Kui sul hommikused ummikud pidevalt pulsi üles ajavad, siis kaalu varianti ärgata veerand tundi varem ning tipptundi pisut ennetada. Mõtle ka keskkonnale oma autos: kui sul mängib poliitikasaade või tümakamuusika, siis võib see sul stressitaset tõsta. Ole oma pingest teadlik, tee hingamisharjutusi või kasvõi pigista stressipalli.

2. Mõtle oma reaktsioonile

Sa ei oska ette ennustada hetke, kui sulle keegi ette keerab, aga sa võid oma reaktsioone treenida. Võib-olla sa karjud, lased innukalt signaali või võtad ettekeerajale sappa – kõik need on füüsilised reaktsioonid tundele, et keegi on tunginud sinu territooriumile. Nii kipuvad inimesed kasutama oma sõidukit kui vahendit teisele juhile oma tunnetest märkuandmiseks või tema karistamiseks. Me tunneme end füüsiliselt ähvardatuna.

Püüa viha tagasi hoida. Teadvusta endale oma viha põhjust ja püüa vältida impulsiivset käitumist. Keskendu oma sõidule.

3. Vaata olukorda teise inimese mätta otsast

Loomu poolest on inimene isekas autojuht. Mõtleme sellele, kuhu meil vaja minna ja kuidas sinna kõige kiiremini saada. Aga muutkem perspektiivi ja olgem teiste suhtes sallivamad. Ehk on tol ettekeerajal vaja lennukile jõuda või perekondlik hädaolukord.

4. Keskendu enda auto juhtimisele

Ära sina ole see kutt, kes ridade vahel tõmbleb. Kui selles olukorras on miskit, mida sina ise saad kontrollida, siis on see su oma sõit ja sõidumaneer.

5. Otsi abi

Kui oled hädas liiklusraevuga, siis on üsna tõenäoline, et sul on viha kontrollimisega raskusi ka teistes eluvaldkondades. Pöördu psühholoogi poole.