Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
18. mai 2018, 14:15

KUULA KEHA: viis tervisehäda, millele võivad viidata probleemid hammastega (1)

Keha heaolu sõltub nii toidust ilmast kui elustiilist. Kuid isegi kui kõik tundub toimivat, saadab see imeline kaadervärk inimesele aeg-ajalt märguandeid oma olukorrast. Ka muutused hammaste ja igemete juures võivad tähendada tõsiseid terviseprobleeme

Portaal Healthy Life Trikcs soovitab lisaks hammaste regulaarsele kontrollimisele tohtri juures neid ka ise aeg-ajalt silmata, sest muutused hammaste ja igemete juures võivad tähendada tõsiseid terviseprobleeme.

Mida tähele panna?

* Põletikulised ja veritsevad igemed. Kui hambaid harjates kipuvad igemed veritsema, on suur tõenäosus, et sul on igemepõletik või diabeet. Ka on diabeediga inimestel suurem tõenäosus jääda igemepõletikku. 

* Praod hammastes. Pragudega hambad on lahutamatu osa vananemisest. Noortel inimestel võib see olla aga märk reflukshaigusest, maohape hävitab samuti hambaid.

* Haavandid suus. See, kui aeg-ajalt on suus haavad, on igati loomulik. Eriti, kui sul on kalduvus huuli närida. Hull on asi siis, kui suus leiduvad haavandid muutuvad krooniliseks. Kui need paari nädalaga ei parane, mine ilmtingimata hambaarstile. See ei pruugi olla midagi hullu, kuid eksisteerib siiski võimalus, et tegu on suuõõnevähiga. Eriti on sellest ohustatud suitsetajad.

* Loksuvad hambad. Tundub uskumatu, kuid just loksuvad ja väljalangevad hambad on esimene märk osteoporoosist, see tõbi on üle 50-aastaste naiste seas väga levinud.

* Katt. Katt põhjustab põletikke ning põletikulised igemed on südamehaiguste, ka infarkti levinud põhjustaja.