Foto: Õhtuleht
Eesti uudised
11. juuli 2018, 12:26

Tartu kiirabi juht: maantee ääres sünnituse vastu võtnud meedikud saavad kiita ja noomida (41)

Tartu kiirabi juhi Ago Kõrgvee sõnul saab sotsiaalmeediasse maantee ääres sünnitanud naisest pildi postitanud kiirabitöötaja noomituse, ent samas ka kiituse hea töö eest. Töökohast ei jää õnneks keegi ilma.

Õhtuleht kirjutas esmaspäeval, kuidas Valga sünnitusosakonna sulgemise pärast pidi rase naine sõitma Tartusse sünnitama, kuhu naine aga ei jõudnud. Kiirabitöötajad aitasid lapse ilmale tuua maantee ääres. Õnnelikust hetkest postitas üks meedikutest Facebooki pildi, loomulikult värskete vanemate loal. Sellele järgnes aga suur pahandus.

Kõrgvee sõnul on probleem antud olukorras see, et isegi, kui on patsientide nõusolek, on ebaeetiline sotsiaalmeedias sellised juhtumeid kajastada. “Kiirabitöötaja ei tohi anda informatsiooni sotsiaalmeediale, sest nii kaotaks kiirabi igasuguse usaldusväärsuse,” rõhutab Kõrgvee.

Kiirabi juhatuse esimees toob analoogseid näited, mis juhtuks, kui kiirabitöötajad postitaksid pilte näiteks narkomaanidest ja muudest elu hammasrataste vahele jäänud inimestest. Tema sõnul ei ole selline käitumine eetiline ega vastuvõetav. “Mis puudutab patsiendi andmeid,” ütleb Kõrgvee, “on meil andmekaitseseadus, mis tähendab, et arvestada tuleb kõigi osapooltega.”

Kiituse saavad loo osalised kiirabitöötajad sellele vaatamata, sest raskendatud tingimustes sünnituse vastu võtmine oli väga professionaalselt tehtud. “Kõik läks ju väga hästi,” ütleb Kõrgvee.

Kõrgmäe nendib, et kiirabitöötajad on läbinud koolituse, kus neile selgitatakse tööeetikaga seonduvat ja sealhulgas ka seda, et sotsiaalmeediasse selliste postituste tegemine ei ole õige. Siiski lisab ta, et selliseid juhtumeid on kiirabipraktikas ka varem ette tulnud.