SUVEL ON VARUDEGA KITSAM: Arvukad õnnetused on jätnud verepanka oma jälje, mistõttu oodatakse inimesi verd loovutama.Foto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla
Terviseuudised
7. august 2018, 11:02

Arvukad õnnetused ja puhkuseperiood on verevarusid oluliselt kahandanud

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus kutsub inimesi verd loovutama, sest puhkuste perioodil ja kuumade ilmadega on verevarud oluliselt kahanenud. Traumasid ja õnnetusi on aga suviti rohkem ning seetõttu on ka haiglate verevajadus suurem.

Verekeskuse sõnul on eriti oodatud 0, A ja B RhD negatiivse veregrupiga doonorite veri, kuid see ei tähenda, et tarvis poleks teiste veregruppidega doonorite verd. 

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste sõnul võiksid need doonorid, kes kurtnud, et töö tõttu on verekeskuse külastamine selle lahtiolekuaegadel keeruline, külastada keskust oma puhkuse ajal. "Hommikuti on verekeskuses rahulik ja vereloovutamine läheb kiiresti, liiatigi on nii soojade kui ka vihmaste ilmadega mõnusa temperatuuriga verekeskuses ja DoonoriFoorumis vägagi kosutav viibida," lisab Kullaste. 

Juuli kui rekordkuu

Kuna suviti on paljud asutused puhkusel, ei saa ka verekeskus tavapärastesse paikadesse väljasõite korraldada. Kullaste sõnul vajavad haiglad aga suvelgi patsientide raviks doonorite verd. "Vahel isegi enam kui talvekuudel, sest inimesed on aktiivsemad ning õnnetusi on rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate nõudmiste rekordkuu," lisab ta.

Seega ootab verekeskus doonorite täiendavat abi Tallinnas verekeskuses aadressil Ädala 2 ja DoonoriFoorumis Narva maantee 5.

Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ja rohkelt vedelikku tarbinud, vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat. Kahe vereloovutuse vahe on minimaalselt 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Eelmisel aastal tehti vereülekanne 15 000 inimesele

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eelmisel aastal tehti Eestis vereülekandeid ligi 15 000 patsiendile.

Kõige värskemat infot veregruppide vajaduse kohta saab verekeskuse kodulehelt verekeskus.ee.

Verekeskus (Ädala 2) on avatud E, R 8-16, T-N 11-19 ning DoonoriFoorum (Narva mnt 5, Foorumi keskuse 4. korrusel) E-N 11-19, R 11-16.

31. augustini seal verd loovutanud doonorite vahel loositakse AS Tallinkilt reis neljale Stockholmi ning päevakruiis kahele Helsingisse.