Foto: Rositsa Jeliazkova / Freeimages
Terviseuudised
22. august 2018, 07:00

7 head põhjust, miks peaks sööma kurki (3)

Ehkki kurgil pole erilist maitset, omistatakse sellele palju väärtuslikke toimeid: alates nooruse säilitamisest lõpetades võimaliku vähki ennetava mõjuga. 

Hoiab luid

Kurk sisaldab K-vitamiini, mis on oluline luude tervisele. Väike kausitäis kurgiviile katab 20% päevasest K-vitamiini vajadusest. Mitmetest uuringutest on selgunud, et madal K-vitamiini tase on seotud luude hõrenemise ja luumurdudega.

Turgutab südant

Kurk sisaldab palju antioksüdante, mis aitavad ennetada südameprobleeme. Kurkide söömine aitab alandada n-ö halva kolesterooli taset ja parandada nn hea kolesterooli taset.

Niisutab nahka

Keskmine kurk sisaldab umbes  194 grammi vedelikku, mis on umbes klaasitäis. Kui lisada veele kurgiviile, annab see joogile mõnusa maitse ja nii on kergem juua rohkem vett.

Aitab kaalust alla võtta

Kurk sisaldab vähe kaloreid, kuid palju vedelikku ja kiudaineid. Kurgis on vaid veerandijagu kaloreid võrreldes õunaga.

Rahustab nahka

Turses silmi turgutavad neile asetatud kurgiviilud. Kurk vähendab nahaärritusi ja põletust, leevendab päikesepõletust ja aknet.

Võtab halva hingeõhu

Halb hingeõhk tekib, kui suhu jäänud toiduosakestel hakkavad vohama bakterid. Kurgimahl aitab suud värskendada ja närimine intensiivistab süljeeritust, mis aitab halba hingeõhku tekitavaid osakesi hammastelt eemaldada.

Allikas: Health.com