Tundub, et väikelaste puhul ei kehti ütlus minu kodu on minu kindlus, sest mürgistusi saavad nad enamasti kodus. Foto: Vida Press
Lapsed
28. september 2018, 18:21

Enamik väikelaste mürgistusi juhtub kodus. Tulevasi vanemaid hakatakse koolitama

Ligi pooled Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinil tehtud kõned on kuni 3-aastastega juhtunud õnnetustest. Täna algavad  Ida-Tallinna Keskhaigla perekoolis mürgistusteabekeskuse seminarid tulevastele lapsevanemastele.

Mürgistusteabekeskuse juhataja Mare Oderi sõnul moodustavad ligi pooled mürgistusteabekeskuse infoliini 16 662 kõnedest kuni 3-aastaste lastega juhtunud õnnetused. „Seetõttu oleme võtnud oma südameasjaks selgitada emadele-isadele juba enne laste sündi suuremaid ja väiksemaid ohte,“ ütles Mare Oder, kelle sõnade kohaselt leiab enamik mürgistusjuhte aset kodus. „Ütlus, et minu kodu on minu kindlus, ei näi kehtivat mürgistusõnnetuste osas.“

Mürgitusõnnetuste vältimise seminaridel õpetatakse nii esmaabivõtteid kui tuuakse elulisi näiteid väikelastega juhtunud õnnetustest. 

 Mürgistusteabekeskus hakkab seminari korraldama korra kalendrikuus, huvilistel tuleb info saamiseks ja registreerimiseks jälgida Ida-Tallinna keskhaigla perekooli kodulehekülge https://www.itk.ee/kliinikud/naistekliinik/naistekliinikust/perinataalkeskus/perekool-info/perekooli-loengute-kalender .

 Järgmisel nädalal kümneaastaseks saava mürgistusteabekeskuse infoliinile saab helistada ööpäev ringi mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Kõne on tavatariifiga ning anonüümne. Infoliinil 16662 töötavad pikaajalise erakorralise meditsiini kogemusega spetsialistid, kes oskavad mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.