Lülisambakirurg Tiit Härma kiidab uut operatsioonilauda: „Lülisambaoperatsioonid on pikad, kuni 12 tundi ja termopadjad hoiavad ära lamatiste tekke, tänu laua ehitusele on patsiendi verekaotus väiksem. "Foto: Teet Malsroos
Uudised
28. september 2018, 17:11

GALERII | Vaata, kui äge on täna avatud ITK uus operatsiooniplokk! (3)

Täna avati pidulikult Ida-Tallinna Keskhaigla kirurgikliiniku renoveeritud  operatsiooniplokk. Nüüd on haiglas kaheksa tipptasemel sisustatud operatsioonituba.

Põhjalikult kaasajastati ka tehnilised süsteemid, infotehnoloogiline pool ning kasutusele võeti moodsaimad kirurgilised seadmed. 

„Täna on väga oluline päev - meie kirurgidel on nüüd kasutada nii tipptasemel tehnika kui ka tipptasemel olme," ütles ITK juhatuse esimees Ralf Allikvee.

Lülisambakirurgid saavad nüüd kasutada spetsiaalset operatsioonilauda, mis on ainus Baltikumis  ja ka mujal Euroopas vähelevinud. Laua eripära on võimalus patsiendi asendit nupuvajutusega muuta – see teeb operatsiooni kirurgidele mugavamaks ja patsientidele ohutumaks.

„Robotlaua mälu võimaldab muuta positsioone ühe kraadise täpsusega,“ selgitas lülisambakirurg dr Tiit Härma. Uue USA päritolu operatsioonilaua ehitus ja kasutatavad abivahendid tagavad ohutuma lõikuse. „Lülisambaoperatsioonid on pikad, võivad olla kuni 12 tundi  ja termopadjad hoiavad ära lamatiste tekke, tänu laua ehitusele on patsiendi verekaotus väiksem. Saame seda lauda väga vähese vaevaga reguleerida iga inimese jaoks vastavaks,“ ütles Härma.

"Sellist lülisambakirurgia operatsioonituba pole Eestis kunagi varem olnud," ütles lülisambakirurgia keskuse juhataja Taavi Toomela. „Proovime ajaga maksimaalselt kaasas käia, et kindlustada patsientidele parim ja turvaline ravi."

Ida-Tallinna Keskhaigla lülisambakirurgia keskus sai kevadel järgnevaks kolmeks aastaks rahvusvahelise akrediteeringu AOspine Keskusena ja kuulub ühena kolmest Skandinaavia ja Baltikumi keskusest rahvusvaheliste õppebaaside hulka maailmas.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut tõdes operatsiooniploki avamisel, et tipptasemel olmest ja tehnikast võidavad kõik. „Patsiendid saavad kvaliteetset abi, kuid samavõrd on vaja hoida ka arstide pädevust.“

Kolm aastat tagasi tehtud renoveerimise esimeses etapis said tipptasemel operatsioonitoad kirurgia ja uroloogia osakonnad, nüüd saavad põhjalikult renoveeritud operatsioonitoad enda käsutusse ortopeedia ja lülisambakirurgia osakonnad.

Möödunud aastal tegid ITK lülisambakirurgia keskuse kirurgid üle 400 operatsiooni.

Kirurgiakliiniku renoveerimise teine etapp läks maksma 4,2 miljonit eurot.