Foto: Kuvatõmmis/Instagram/hunterolds
Treenimine
10. oktoober 2018, 17:43

HEA MOTIVAATOR: vaata, miks ja kuidas ülekaaluline noormees 73 kilo alla võttis (5)

Noor ameeriklane Hunter Olds otsustas hakata teadlikumalt toituma ja sporti tegema pärast seda, kui ta ühel ilusal päeval enam pesapallistaadionil pealtvaataja istmesse ei mahtunud. Tänaseks tegeleb ta juba maratonijooksuga, kirjutab Men’s Health.

„Olen terve oma elu olnud ülekaaluline. Alati kooli suurim laps,“ rääkis praeguseks 23-aastane Hunter Olds.

Kolledži esimese aasta lõpuks kaalus mees 159 kilo. Ta oli leppinud mõttega, et jääbki igavesti nii suureks, kuni üks pesapallimäng tema elu muutis.

„Olin sõpradega Indiansi pesapallimängul ja ... istmel olid käetoed ja ma ei suutnud sinna mahtuda,“ kirjeldas ta. „Maha istuda oli valus. Siis sain aru, et pean muutuma.“

Olds läks tol päeval koju ja laadis alla MyFitnessPali rakenduse. Ta otsustas minna kalorite jälgimise ja vähendamise dieedile. Oma menüüst jättis mees esialgu välja töödeldud toidud ja suhkrud.

Algul tegeles ta vaid kaalujälgimisega, aga pärast 4,5 kilo kaotamist avastas mees, et ta suudab liikuda kergemini kui varem ja hakkas jooksmas käima.

„Minus tekkis kirg jooksmise suhtes,“ sõnas Olds. „Sain selle abil oma pea tühjaks teha. Ma ei pidanud mõtlema millelegi muule peale jooksmise.“

Vähem kaloreid ja hulk jooksukilomeetreid tõi kaasa selle, et mehe kaal langes veidi rohkem kui aastaga 86 kiloni – kaalulangus pea 73 kilogrammi ehk ligi pool mehe endisest kehakaalust.

See toimus 2015. aastal. Ajapikku on mees veelgi tugevamaks saanud: ta on lõpetanud kaks maratoni ja siirdub varsti oma esimesele triatlonile. Nii kaugele on Olds jõudnud kuus korda nädalas trenni tehes. Toitumist hoiab ta endiselt kontrolli all sama nutirakendusega.

Mõned õppetunnid Hunter Oldsi kogemusest:

* kaalus alla võtta on kergem kui soovitud kaalu hoida.

* dieeti pidades ja kaalus alla võttes paraneb pikapeale suhe toiduga: enam ei pea ennast kurguni ja tülgastuseni täis õgima.

* kaalualandamine mõjub nii vaimselt kui füüsiliselt: kroonilised valud kaovad, ärgates on hea olla ja üleüldiselt on enesetunne õnnelikum.

* kaalualandamist ei saa endale peale sundida: inimene peab seda ise tõsiselt tahtma. Selleks on hea, kui leitakse selge eesmärk: näiteks senisest paremini elada. Või mõnel puhul – lihtsalt elada.