Mõned köharohud võivad tekitada väsimust ja uimasust.Foto: Vida Press
Hea nõu
25. jaanuar 2019, 06:00

Kuidas valida õiget köharohtu, millest oleks ka abi? (1)

Ehkki paljud uuringud kinnitavad, et köharohtudest pole abi, kinnitavad kogemused midagi muud. Kuigi rohud köha ei ravi, kergendavad need seda ometi.

Gripiga kaasnev köha on kuiv ja ärritav, kirjutab portaal Kodus.ee. Märg köha kuuldub sügaval kopsudes ja hingamisteedes. Kummalgi on omad ravimid. Ärritava köha rohi tuimastab kesknärvisüsteemi köhakeskust ja leevendab nii ärritust. Märja köha ravim vedeldab röga, et seda oleks kergem välja köhida. Õiget rohtu oskab soovitada apteeker.

Köharohtu ei tohi võtta liiga palju, sest köha on organismi normaalne refleks, et eemaldada hingamisteedest ärritusallikas. Sellepärast ei tohi köhimisrefleksi liiga alla suruda.

Kas köharohud võivad olla ohtlikud?

Köharohtudes võib olla selliseid aineid, millel on koos teiste ravimitega kõrvalmõjusid. Sellepärast peab alati köharohtu ostes apteekrile ütlema, kui kasutate ka muid ravimeid.

Retseptiga müüdavate köharohtude hulgas võib olla ravimeid, mis mõjutavad kesknärvisüsteemi. Need ravimid võivad tekitada väsimust ja uimasust, mille tõttu on ohtlik istuda autorooli.

 Milliseid ravimeid võib arst veel määrata?

Kui limaskestad ja hingamisteed on tursunud, siis võib saada abi astma- ja allergiarohtudest. Need on sisse hingatavad ehk inhalaatoris kasutatavad ravimid, mille tarvitamist õpetab arst või apteeker. Pikaleveninud köha raviks peaks läbi tegema kuuri astmarohuga. Alla kaheaastastele lastele ei tohiks üldse köharohtu anda.