Gripihaige levitab viirust juba päev enne seda, kui ta jääb ise haigeks. Foto: Vida Press
Hea nõu
16. oktoober 2018, 17:51

GRIPI KÕRGAEG ON EES: püüa vältida grippi kõigi meetmetega!

Kuidas vältida grippi? Kas vaktsineerida või mitte? Unustada ei tohi ka kõige lihtsamat ehk käsi tuleb hoolikalt pesta vee ja seebiga. 

Gripi vältimisse tuleb tõsiselt suhtuda, rääkis terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar Vikerraadio saates Huvitaja.

Ta tuletas ka meelde, kuidas gripp levib. "Eeskätt levib gripp aevastamisel ja köhimisel õhku sattunud piiskade ehk aerosoolide kaudu. Piisad võivad langeda ka ümbritsevatele esemetele ja seal võivad need üsna kaua säilida: kõvadel pindadel 24-48 tundi, riietel või muudel poorsetel materjalidel 8-12 tundi. Nii et sellega tuleb arvestada.  Kätel võivad need säilida viis minutit, aga käte massiivsel saastumisel isegi kaks kuni kolm tundi."

Kuulo Kutsar rõhutas, et gripi vältimise meetmete hulgas on oluline muu hulgas ka käte hoolikas pesemine seebi ja veega.

Gripihooaeg algab sügisel  40. nädalal ja lõpeb järgmisel kevadel 20. nädalal. "Aga see on suur keskmine näitaja," selgitas Kuulo Kutsar. Eri riikides, ka Eestis võib tegelik gripihooaeg sellest üsna oluliselt erineda. 

"Möödunud hooajal tabasime me ringlevad gripiviirused veel 28. ja 29. nädalal ehk  juuli keskel. See viitab, et gripiviirused ringlevad inimeste hulgas ka sellel perioodil, kui kõrget haigestumist ei esine," rääkis Kuulo Kutsar. 

Pärast seda saabus 11 nädalat, mil laboratoorselt ei kinnitatud ühtegi gripijuhtu.

"Ja nüüd, alles 41. nädalal, uue gripihooaja teisel nädalal, avastasime me uue gripi viiruse, see on A-gripi viirus. Paistab, et järgnevatel nädalatel hakkab grippi haigestumine tasapisi sagenema ja kogemuste järgi saavutab see kõrgtaseme novembri teisel poolel, detsembris ja jaanuaris. Langema hakkab see alles märtsi lõpus, aprilli alguses.

Siit tuleb lihtne järeldus - püüdke grippi vältida iga meetmega. Ja nendest meetmetest kõige efektiivsem on kahtlemata vaktsineerimine,, " rääkis Kuulo Kutsar.