Lase leinajal olla alati n-ö peaosas. Ära hakka talle peale suruma oma kogemusi. Foto: Vida Press
Meeled
1. november 2018, 12:01

Kuidas suhelda leinajaga? 5 head nõuannet, kuidas saad teda toetada

Kas kardad, et ütled leinajale midagi kohatut? Nende nõuannete abil saad teda paremini toetada.

1. Jää leinaja kõrvale

Leinajaga suhtlemine on paljudele raske. Ta on kui meeldetuletus tõsisasjast, et lein ja kaotused tabavad millalgi meid kõiki. Lein võib teha teised inimesed nii nõutuks, et nad hakkavad temast eemale hoidma. Leinajad tunnevad, et neid koheldakse, nagu neil oleks mingi nakkushaigus. Näiteks juhib tuttav poes oma ostukäru teise riiulivahesse.

Leinajat ei pea lohutama ülevoolava jutuga. Piisab, kui vaatad talle silma, paned ehk käe õlale ja ütled: „Kuulsin, mis on juhtunud. Tunnen kaasa.”

2. Leina ei pea selgitama

Austa teise leina. Teise inimese leina pole vaja kuidagi väiksemaks rääkida või selgitada, et tema kaotus on mingil viisil hea.

Paljud leinajad solvuvad, kui neile öeldakse näiteks: „Isa oli juba nii vana. Hea, et ta sai ära minna.”

Raseduse katkemist kogenut ei lohuta, kui öeldakse, et tema rasedus oli veel nii alguses. Värsket leske ei toeta kuidagi, kui talle öeldakse: ”Küll sa jõuad veel uue abikaasa leida.”

3. Ära hinda ega võrdle leina suurust

Leinakogemused pole ühesugused ja neid ei saa võrrelda. Väldi lauseid stiilis „Reku oligi juba vana koer.” Leinajal on õigus tunda just sellist leina, mida ta tunneb.

Lase leinajal olla alati n-ö peaosas. Ära hakka talle peale suruma oma kogemusi. Mõne aja pärast soovib leinaja ise, et ka teine räägib oma kaotustest ja mida ta siis tundis.

4. Unusta liigne ettevaatus

Paljud kardavad, et ütlevad midagi, mis leinajat riivab. Sellepärast jäetakse leinaja üksi või teda koheldakse nagu habrast asja, mis võib katki minna.

Räägi ka argistest asjadest ja millega sa ise tegeled - nii nagu varemgi. Pea meeles, et leinaja on ikka seesama inimene. Helista talle, kutsu teda kohvi jooma ja ole kättesaadav. Siis leinaja tunneb, et teda ei kardeta.

5. Lein võtab aega

Leinajad kogevad sageli arvamust, et teatud aja möödudes saab lein otsa. See ei ole nii. Ära kannusta teda midagi tegema. Kui survestad teda, et ta peaks hakkama taas väljas käima, võib se leinajat haavata. Halb on ka see, kui pärast matuseid või abielulahutust ei hoita inimesega enam ühendust.

Leinajale võib anda märku, et päriselt ei kao lein kunagi. Leinajad hindavad, kui tuttavad ei lõpeta teatud aja pärast leinast rääkimist ja uurivad ikka, kuidas tal läheb.

Allikas: ET-lehti