"Narkootikumidest sõltuvuses olevaid inimesi saab ja tuleb aidata," arvab TAI nakkushaiguste ja narkomaania keskuse juhataja Aljona Kurbatova.Foto: Raul Mee
Uudised
19. november 2018, 12:50

Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal sõidavad nüüd süstlavahetus- ja nõustamisbussid (8)

Sellest nädalast sõidavad Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal ringi kaks Tervise Arengu Instituudi (TAI) eritellimusel valminud bussi, kus  narkootikume süstivad inimesed saavad süstlaid vahetada. Neile ja  nende lähedastele pakutakse ka nõustamist.

Bussid hakkavad peatuma kokkulepitava graafiku alusel piirkondades, kus vajadus on kõige suurem – esmajoones Tallinna eri linnaosades ja Ida-Virumaal. Busse ja võimalikke peatumiskohti veel testitakse, täpne graafik avaldatakse järgmisel nädalal veebilehel www.narko.ee ja teenusepakujate kodulehtedel.

Volkswageni bussid on ümber ehitatud nii, et neis on võimalik  pakkuda nii süstlavahetust, lihtsamaid tervishoiuteenuseid kui ka privaatset nõustamist. Bussides saab teha HIV-testi ja õppida üledoosi puhul elu päästva ravimi naloksooni kasutamist.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania keskuse juhataja Aljona Kurbatova sõnul on Eestis hinnanguliselt mitu tuhat narkootikume süstivat inimest, kelleni riik ei ole veel abiteenustega jõudnud.

 „Eestis on palju narkootikumide tarvitajaid, kes erinevatel põhjustel ei jõua kahjude vähendamise keskustesse ja ei pääse seetõttu ligi nende jaoks eluliselt vajalikele teenustele. Kui kodu lähedal ei ole keskust või see ei ole ühistranspordiga ligipääsetav, on mobiilne teenus üks tõhusamaid viise abivajajateni jõudmiseks. Bussid annavad võimaluse minna narkootikume tarvitavate inimeste juurde, saada nendega kontakti, pakkuda tuge ja tutvustada erinevaid abivõimalusi kogemusnõustamisest ravini,“ ütles Kurbatova.

„Samuti aitab bussides pakutav süstlavahetusteenus vähendada tänavale sattuvate kasutatud süstalde hulka, mis tõstab kõigi inimeste turvalisust. Narkootikumidest sõltuvuses olevaid inimesi saab ja tuleb aidata.“