EESMÄRK PEAB OLEMA! “Mingi eesmärk peab olema, et ennast voodist välja ajada,“ ütleb Reet Romet, kuidas ta jõudis poolmaratonideni. Foto: Stanislav Moshkov
Keha
20. november 2018, 00:01

Raske haigusega on oluline, et  inimene ei annaks vaimselt alla. 

Liigesehaige naine: „Oleksin pidanud hakkama endale ratastooli otsima.“ Nüüd suudab ta joosta poolmaratone (11)

“Väga lihtne on mõelda, et kõik kohad valutavad ja paha on olla,” ütleb rasket liigesehaigust põdev Reet Romet. Üllataval kombel tõi suurte valude ja väsimusega kulgev haigus tema ellu poolmaratonid. Kuidas see on võimalik? 

Väga lihtne on mõelda, et kõik kohad valutavad ja paha on olla,” ütleb rasket liigesehaigust põdev Reet Romet. Üllataval kombel tõi suurte valude ja väsimusega kulgev haigus tema ellu poolmaratonid. Kuidas see on võimalik? 

Tootearendusjuhina töötav Reet Romet naerab vahel, et tema haiguse nime – anküloseeriv spondüliit - on keeruline hääldada, aga katsu sellega veel elada! Lihtsustatult selgitades peitub tema tõbi selgroos, mis hakkab kivistuma. Ka lihased hakkavad kivistuma. “Ja vähe sellest, ka väikesed liigesed – sõrme-, varba-, hüppeliigesed – kõik kivistuvad. Tekib põletik, mille tagajärjel muutuvad lihaskiud liikumatuks,” kirjeldab Reet. Mida see tähendab haigele? Raskelt talutavaid valusid, väsimust, haiguse arenedes ka liikumisraskusi.

Edasi lugemiseks: