Maroko tänavakass.Foto: Vida Press
Uudised
20. november 2018, 13:30

TURIST SURI MARUTAUDI: puhkuse ajal Marokos hammustas teda kass

Briti kodanik suri marutaudi, millesse ta oli nakatunud puhkuse ajal Marokos. Ohver sai nakkuse, kui teda oli hammustanud kass, kirjutab BBC.

Suurbritannias ei ole marutaudi ei kodu- ega metsloomadel, kuid aastail 2000-2017 on viis britti nakatunud marutaudi välismaal, pärast kontakti loomaga.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel esineb marutaudi enam kui 150 riigis ja igal aastal sureb selle tõttu kümneid tuhandeid inimesi, enamasti Aasias ja Aafrikas.

Põhja-Aafrika riigid Maroko, Alžeeria ja Tuneesia kuuluvad riikide hulka, kus on väga kõrge risk nakatuda marutaudi.

Üksiasju surmajuhtumi kohta ei avalikustata, kuna nakkus ei ohusta laiemat ringi ja ettevaatusabinõusid pole vaja rakendada. Nakatunuga lähedalt kokku puutunud inimesed on saanud abi. 

Marutaud on viirusnakkus, mis mõjutab aju ja kesknärvisüsteemi. Sellesse nakatutakse haige looma hammustuse või kriimustuste kaudu. Pole teada, et see leviks inimeselt inimesele.

Tervishoiutöötajad hoiatavad, et maades, kus levib marutaud, tuleb olla ettevaatlik.

Marutaudi põhilised tunnused on ärevus, peavalu ja palavik. Haiguse edenedes võivad tekkida hallutsinatsioonid ja hingamisraskused. Kui haigustunnused on juba ilmnenud, lõpeb haigus pea alati surmaga.

Kui sümptomid pole veel ilmnenud, saab haigust ravida vaktsiinikuuriga, mida peab alustama kohe pärast hammustamist.

Igal aastal saab maailmas umbes 15 miljonit inimest pärast loomahammustust marutaudivaktsiini ja arvatakse, et see hoiab ära sadu tuhandeid surmasid.